Örömhír: egyre csak emelkedik természetes vizeink szintje

Forrás: MTI/Vasvári Tamás -
eső Velencei tó aszály
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szomorú látványt nyújtottak az elmúlt hetek során uralkodó aszály miatt kiapadt tó- és folyómedreink, melyek a jelek szerint most kezdik visszanyerni egészséges állapotukat a hétvégi esőzésnek köszönhetően.

A Velencei-tó hetek óta a korábbi évek minimuma alatti szinten tetőzött. A korábbi negatív rekord először július utolsó napjain dőlt meg, azóta pedig tovább apadt a tó vízszintje, és a legalacsonyabb vízállást, azaz 50 centimétert augusztus 19-én, pénteken mérték.

Velencei-tó Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Augusztus 20-án a zivataroknak köszönhetően azonban a tó szintje 59 centiméterre emelkedett. Azóta ekörül ingadozik a vízszint, 22-én hétfőn 9 órakor szintén 59 centit mértek Agárdnál.

A Hydroinfo előrejelzése szerint keleti folyóink vízszintje stagnál, nyugaton viszont több folyónkon is emelkedés várható. Leginkább a Duna járhat jól, ami a vízállást illeti, hiszen szintje akár másfél métert is emelkedhet a közeljövőben – írja az Időkép.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.