Hatalmas örömhírt jelentett be a NASA

Fotó / Unsplash -
űrjármű NASA SpaceX Nemzetközi Űrállomás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Februárban indul a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Boeing első, embert szállító űrkapszulája, a Starliner - jelentette be csütörtökön a NASA.

Az amerikai űrügynökség a SpaceX mellett egy második, az ISS-re történő utazást biztosító űreszközt is szeretne rendszerbe állítani asztronautái számára.

A SpaceX fedélzetén 2020 óta folynak űrrepülések a Nemzetközi Űrállomásra. A NASA viszont diverzifikálni szeretné a kapcsolatot biztosító űreszközöket.

A Boeing űrprogramját eleinte számos kudarc kísérte, többek között egy sikertelen, 2019-es repülés. A repülőgépgyárnak viszont 2021-ben már sikerült űrjárművet küldenie az űrállomásra - egyelőre utasok nélkül.

űr, világűr Fotó / Unsplash

A cégnek most egy második, ezúttal emberes repülést kell teljesítenie ahhoz, hogy megkapja a NASA tanúsítványát és megkezdhesse a rendszeres missziók teljesítését: ez évente egy repülést jelent.

Egy csütörtöki sajtókonferencián Steve Stich, a NASA kereskedelmi célú, emberes űrrepülési programjának felelőse kijelentette: a 2023 februári felszállási dátumot célozták meg.

A tesztrepülésen a NASA két asztronautája, Barry Wilmore és Sunita Williams vesz részt. Az asztronauták nyolc napot töltenek az űrállomáson, ahol részt vesznek a repülő laboratóriumban folyó kutatási tevékenységben.

A Boeing eredetileg 2022 végére tervezte ezt a tesztrepülést, ám időközben technikai problémák merültek fel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.