Módosul a KRESZ, mindenkit érintenek a változások

Forrás: Pesti Tamás/vg.hu -
e-roller KRESZ elektromos roller
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elektromos rollerek és a hozzájuk hasonló járművek egyre elterjedtebbek hazánkban, ám a velük való közlekedés szabályozása a KRESZ részéről egyelőre nem tekinthető teljes körűnek.

A módosítás jelenleg előkészítés alatt áll, ám az biztos, hogy több eddig ismert szabályt is érinthet. Feltehetőleg kiterjed majd a követési távolságra, illetve arra is, hogy milyen egyéb feltételek mellett lehet e-rollerrel az úttesten haladni – írja a Bors.

Sokan használják a rollereket a fővárosban, de néha szinte át lehet esni az járda közepén hagyott eszközökön Forrás: Pesti Tamás/vg.hu

A KRESZ legutóbbi állásfoglalása szerint az e-roller segédmotoros kerékpárnak számít, ám ez a besorolás már csak azért is problémás, mert így hivatalosan nem közlekedhet bicikliúton, jogosítvány szükséges a vezetéséhez, valamint bukósisakot kell rajta viselni. Az ilyen típusú járműveket ráadásul az előírás szerint irányjelzővel, valamint féklámpával is kötelező felszerelni.

Az új rendszerben szabályoznák azt is, mit takar a kis és a nagy teljesítményű motoros roller definíciója. Ha a korábbi javaslatokat fogadják el, a kis teljesítményűre a kerékpáros közlekedés szabályai vonatkoznak majd. Fontos továbbá, hogy a Legfőbb Ügyészség állásfoglalása szerint már most is ittas vezetésnek számít, ha valaki részegen elektromos rollert vezet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.