Diplomatafeleség gázolt el egy motorost: mentelmi joga miatt nem vehették őrizetbe

gázolás feleség diplomata motoros
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elismerte bűnösségét csütörtökön egy brit bíróságon az az amerikai diplomatafeleség, aki több mint három évvel ezelőtt elgázolt egy 19 éves motorkerékpárost Angliában.

De Anne Sacoolas nem az eredeti vádat ismerte el, amely a halált okozó szándékos közúti veszélyeztetés, hanem csak a gondatlan közúti veszélyeztetést. A brit ügyészség közölte, hogy nem erőltet súlyosabb vádat.

Sacoolas 2019 augusztusában gépkocsijával elütötte a motorkerékpáron közlekedő Harry Dunnt egy northamptonshire-i katonai légitámaszpont közelében, amelyet az amerikai erők használnak. A férfi a kórházban meghalt. Sacoolast diplomáciai mentelmi joga miatt nem vehették őrizetbe, és 19 nappal a baleset után el is hagyta Nagy-Britanniát. Az Egyesült Államok azóta nem volt hajlandó kiadni Londonnak, és ez diplomáciai feszültséget is okozott a két ország között.

Képünk illusztráció Fotó: Csudai Sándor

A brit ügyészség 2019 decemberében engedélyezte a northamptonshire-i rendőrségnek, hogy halált okozó szándékos közúti veszélyeztetés címén indítson eljárást Sacoolas ellen, aki a csütörtöki bírósági meghallgatáson videokapcsolaton keresztül vett részt, és tagadta ezt a vádat, de elismerte a halált okozó gondatlan közúti veszélyeztetést. Duncan Atkinson ügyész erre közölte, hogy elfogadja a beismerést, és az ügyészség nem viszi perre az ügyet.

A tárgyalóteremben ült Dunn rokonságának mintegy húsz tagja, köztük a szülei, akik az eset óta mindvégig azért küzdöttek a brit kormány segítségével, hogy a fiuk halálát okozó autós igazságszolgáltatás elé kerüljön. Az ítéletet a november 28-i héten hirdetik ki, és a bíró elrendelte, hogy azon Sacoolasnak személyesen kell megjelennie - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.