Jeff Goldblum minden héten együtt zenél a Robotzsaruval - 9 érdekesség a 70 éves sztárról

Jeff Goldblum A függetlenség napja Jurassic Park
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
70. születésnapját ünnepli Jeff Goldblum, aki az Osztrák-Magyar Monarchiából kivándorolt ősök leszármazottjaként lett hollywoodi színész, hogy aztán a Charles Bronson-filmek bűnözőitől a Jurassic Park és A függetlenség napja sztárságáig jusson. Az alábbi érdekességeket pedig talán te sem tudtad róla!

Az Osztrák-Magyar Monarchiába vezetnek a gyökerei.

Mindkét ágon zsidó felmenői az akkori Osztrák-Magyar Monarchia területéről vándoroltak ki Amerikába Zoloshiv és Starobin városaiból, amelyek közül az előbbi ma Ukrajnához, az utóbbi Belaruszhoz tartozik.

Nem úgy kell mondani a nevét, ahogy a legtöbben ejtik.


Még az amerikai médiában is leggyakrabban 'goldblám'-nak ejtik a nevét, pedig egy interjújában elárulta, hogy a helyes a 'goldblúm' lenne.

Jeff Goldblum Forrás: Instagram/markseliger

Családi tragédiában vesztette el a példaképét.


Gyerekkorában az ikonja a bátyja, Rick volt, akinek többek között a zenei ízlését és érdeklődését is köszönheti. Rick mindössze 23 évesen, hirtelen hunyt el, miután egy marokkói utazás közben elkapta a vérhast.

Kegyetlen erőszaktevőként kezdte a mozis karrierjét.


Az 1974-es, Bosszúvágy című nevezetes Charles Bronson-filmben ő alakította annak az utcai bűnbandának az egyik tagját, akik kirabolják és megerőszakolják a főhős szeretteit, és akiket aztán levadászik. De más híres filmben is jutott neki rövidke szerep a pályája kezdetén: Woody Allen Annie Hall-jában egyetlen sort kapott.

Ő az egyik legmagasabb hollywoodi sztár.


195 centire nőtt meg, ezzel pedig ő az egyik legmagasabb színészsztár a filmiparban. A magassága csak kamaszkorában feszélyezte, azóta inkább előnyös adottságként éli meg, még ha néha nehézséget is okoz ez a filmekben az alacsonyabb partnerek mellett.

Sokszor játszott együtt a feleségeivel és menyasszonyaival.


Mindegyikből akadt neki több is, és jellemzően szakmabeliek. Patricia Gaullal a Silveradoban játszottak együtt, és éltek házasságban 1980 és 1985 között. Geena Davis 1987 és 1991 között volt a felesége, miközben közösen szerepeltek A légyben, a Transylvania 6-5000-ben és A földi lányok csábítóak-ban is. A Jurassic Parkbeli partnernőjével, Laura Dernnel jegyben jártak. Végül Emilie Livingstone oldalán találta meg a boldogságot, aki 2014 óta a felesége, és nem szakmabeli, hanem olimpikon RSG-s.

62 évesen lett először apa.


A jelenleg is tartó, kései házassága az első, amelyikben gyerekek is születtek. Így 62 évesen lett Goldblum először apa, és 64 évesen másodszor.

62 évesen lett Goldblum először apa Forrás: NORTHFOTO/TheImageDirect.com/Theimagedirect.Com

Már életében óriási szobrot állítottak neki.


Egy közel nyolc méteres szobrot állítottak a képmásával 2018-ban a londoni Tower Bridge mellett. Igaz, ideiglenes műtárgyról volt csak szó, ami a Jurassic Park premierjének 25. évfordulója alkalmából született.

Együtt zenél Robotzsaruval.


Zongoristaként is kiváló, a Mildred Snitzer Orchestra nevű jazzegyüttesben játszik az egyik régi barátjával, a szintén színész Peter Wellerrel, akinek legismertebb szerepe maga a Robotzsaru. A zenekar 2018-ban adta ki az első albumát The Capitol Studio Sessions címmel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.