Drágul a sör, nem is kicsit: ennyivel fizethetünk többet érte

Forrás: Shutterstock -
sör drágulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rossz hír a sörkedvelőknek: több hazai sörgyártó szerint akár 40-50 forinttal is drágább lehet egy doboz vagy üveg ital. 

A szankciós válság és az energiakrízis miatt egyre nagyobb gondokkal küzd Európa legnagyobb malátaexportőre - írja a Bors. A gyártáshoz ugyanis elengedhetetlen a gáz, ám a földgáz ára egy év leforgása alatt megduplázódott, mostanra pedig már megháromszorozódott, így egyre drágábban lehet előállítani a sört, így annak ára megemelkedik, nem is kicsit.

A lap megkereste a Magyar Sörgyártók Szövetségét, ahonnan azonban ezt a választ kapták: nem tartanak árpa és maláta hiánytól, így a hazai termelés biztosított. "Az ünnepek közeledtével a mostani drágulás viszont érzékenyen érintheti a pénztárcánkat. A magyarországi sörfogyasztás nagyobb része az áprilistól októberig terjedő melegebb időszakra esik, amikor első sorban a könnyű lager és ale sörök adják a forgalom legnagyobb részét, a hidegebb hónapokban is ezek típusok a legkedveltebbek. Így tulajdonképpen minden szezon sörszezon. Egyébként a magyar gyártók kínálatában is megtalálhatóak a téli időszak sötétebb, testesebb, magasabb balling fokú sörei" - írta a szövetség.

Forrás: Shutterstock

"Ilyenek a hagyományos porter és bak sörök vagy az angol porterből kifejlődött ír stout, amelyek mindegyike remekül illik hosszú baráti beszélgetésekhez, családi összejövetelekhez. Megemlíthetjük még a különleges belga apátsági söröket, ezek igazi ékei lehetnek az ünnepi asztalnak vagy ajándékkosaraknak" - tették hozzá

A Metropol információi szerint több hazai kereskedés éppen ezért jó előre bevásárolt, azért, hogy elkerüljék a drasztikus mértékű drágulást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.