Jövőre megváltozik az Eurovíziós Dalfesztivál szabályzata: így alakul át

Forrás: MTI/EPA/LUSA/José Sena Goulao -
szabályzat szavazás Eurovíziós Dalfesztivál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jövőre már olyan országokból is lehet szavazni az Eurovíziós Dalfesztivál versenyzőire, amelyek nem vesznek részt a versenyben.

A szervezők keddi közleménye szerint "a világ többi része" által leadott szavazatok erősítik a közönség befolyását a verseny eredményére, és egyúttal abban is segítenek, hogy globálisabbá tegyék a műsort, amelynek tavalyi nézettsége több mint 160 milliós volt.

A nézők egy biztonságos online platformon adhatják majd le szavazataikat. Azoknak az országoknak a listáját, ahonnan ezt meg lehet tenni, májusban, a verseny előtt hozzák nyilvánosságra. A nem versenyző országokból érkező szavazatokat összevonják, hogy az elődöntőben, valamint a döntőben is olyan súlyú pontokat lehessen szerezni velük, mint egy résztvevő országból.

Az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjének közönsége a lisszaboni Altice Arénában 2018. május 12-én. Forrás: MTI/EPA/LUSA/José Sena Goulao

A 2023-as Eurovíziós Dalfesztivált Liverpoolban rendezik meg az idei győztes, Ukrajna képviseletében. A szabályzat szerint a győztes országnak jár a következő verseny rendezésének joga, de az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) az ukrajnai háború miatt biztonsági okokból átengedte a házigazda jogát a második helyezett Nagy-Britanniának.

A szervezők egyúttal azt is bejelentették, hogy a szavazás az elődöntőkben is változik: az országok továbbjutásáról kizárólag a nézők döntenek majd. Eddig a nézők és a nemzeti szakértői zsűrik kombinált szavazata döntött ebben a fázisban.

A döntőben a globális közönség és a zsűrik összesített szavazata dönt a győztesről. Az EBU szerint a szabályok megváltoztatásával a verseny integritását is védik, mivel a 2022-es versenyben hat ország eredményei szabálytalanul alakultak ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.