Müller Cecília: Aki az elhalálozás idején koronavírus-pozitív volt, azt a koronavírus miatt elhunytak közé sorolják

COVID-19 Müller Cecília előadás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Előremutató volt, hogy Magyarország igyekezett minél hamarabb, minél szélesebb körből koronavírus ellen fejlesztett vakcinát vásárolni, ezzel hónapokat és emberéleteket nyert a járványkezelésben - mondta az országos tisztifőorvos egy szakmai konferencián csütörtökön.

Müller Cecília a Covid-19 vakcináció Magyarországon című online rendezvényen előadásában rámutatott, hogy az időtényező nagyon fontos faktor a járvány kezelésében, a többféle és több helyről beszerzett oltóanyagokkal megkezdett védekezéssel Magyarország több hónapos előnyre tett szert.
Felidézte, hogy a járvány negyedik hullámának idejére a lakosság jó része már részesült védőoltásban, és a számítások szerint a harmadik hullámban 3500 életet sikerült megmenteni a 60 év felettiek körében, a pandémia teljes időszakát nézve pedig 9500-at, köszönhetően a Magyarországon adható hatféle oltóanyagnak, aminek 40 százalékát az úgynevezett "keleti" vakcinák tették ki.

Müller Cecília kitért arra, hogy az egyes országok nemzeti szinten döntötték el, kit sorolnak a koronavírusban elhunytak közé. Magyarország úgy döntött, hogy aki az elhalálozás idején koronavírus-pozitív volt, azt a koronavírus miatt elhunytak közé sorolják. Nincs szégyenkeznivalónk, hiszen Magyarországon is minden rendelkezésre állt, ami a világon máshol is elérhető volt; a gyógyszer, az oltás és a betegellátásban nyújtott áldozatos munka - közölte.

Müller Cecília: Aki az elhalálozás idején koronavírus-pozitív volt, azt a koronavírus miatt elhunytak közé sorolják Forrás: MTI/Mónus Márton


Az átoltottságról elmondta: a magyar lakosság átlagban 63 százalékos átoltottságnál jár, szemben az európai uniós 72 százalékkal. Az első emlékeztető oltást is sokan felvették, majdnem ugyanolyan arányban, mint az alapimmunizálást adó vakcinát.

Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy Magyarországon hat hullámban zajlott le a járvány, jelenleg a vírus omikron variánsa és annak alvariánsai okoznak megbetegedéseket.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy számos tudományos tevékenységet, kutatást indított el járvány, ilyen volt a vírus örökítőanyagának szennyvízből történő kimutatása. Ezt a módszert a szakemberek továbbfejlesztették, és például a járványos gyermekbénulás vagy az influenza vírusát próbálják követni a szennyvízben.

A szakemberek a legvalószínűbb forgatókönyvnek azt tartják, hogy a koronavírus egy szezonális (jellemzően őszi-téli) kórokozóvá válik, azonban az influenza elleni védőoltással együtt évente egyszer beadott Covid-oltással kezelhetők lesznek a fertőzések.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.