Veronai buszbaleset - Ideiglenes végrehajtási letartóztatásban a sofőr

Forrás: AFP/HANDOUT -
veronai buszbaleset letartóztatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Fővárosi Törvényszék megtagadta az európai elfogatóparancs végrehajtását és 2022. december 16-ig elrendelte az ideiglenes végrehajtási letartóztatását annak a magyar állampolgárnak, akit a veronai buszbaleset kapcsán indult büntetőügyben kiszabott szabadságvesztés végrehajtása miatt kerestek az olasz hatóságok - közölte a törvényszék.

Közleményükben azt írták: a férfi ellen a veronai bíróságon működő ügyészségi hivatal bocsátott ki európai elfogatóparancsot a veronai buszbaleset kapcsán, közúti emberölés bűncselekmény miatt kiszabott 6 év szabadságvesztés végrehajtása miatt. A velencei fellebbviteli bíróság 2022. január 11-én jogerőre emelkedett ítélete szerint a férfi 2017. január 20-án az esti órákban 55 emberrel a fedélzeten autóbusszal közlekedett egy olaszországi autósztrádán. Vezetés közben elaludt és elvesztette a kontrollt a jármű felett. Az autóbusz emiatt letért a füves területre, nekiütközött az autópálya-felhajtó tartópillérének és kigyulladt. A balesetben 18 ember vesztette életét.

Veronai buszbaleset - Ideiglenes végrehajtási letartóztatásban a sofőr Forrás: AFP/HANDOUT


Az ügyészség indítványában kérte, hogy a bíróság tagadja meg az európai elfogatóparancs végrehajtását és egyidejűleg rendelje el a férfi ideiglenes végrehajtási letartóztatását. A sofőr ügyvédje a férfi személyi és egzisztenciális körülményeire hivatkozva enyhébb kényszerintézkedés, ideiglenes végrehajtási bűnügyi felügyelet elrendelését kérte.

A férfi a tárgyaláson úgy nyilatkozott, hogy nem egyezik bele az átadásába, és a büntetését Magyarországon szeretné letölteni. Erre figyelemmel a bíróság az európai elfogatóparancs végrehajtását megtagadta, egyben elrendeltette ideiglenes végrehajtási letartóztatását.
A közlemény arra is kitér, hogy a Fővárosi Törvényszék megkeresi az Igazságügyi Minisztériumon keresztül az olasz igazságügyi hatóságot a büntetés átvételéhez szükséges dokumentumok megküldése érdekében.

A bíróság indoklásában kifejtette, hogy a vonatkozó jogszabály értelmében - a magyar állampolgár és magyarországi lakcímen élő férfi nyilatkozata miatt - volt helye annak, hogy megtagadják az elfogatóparancs végrehajtását.

Arra is kitértek, hogy bár a sofőr körülményei rendezettek, a kiszabott büntetés mértékére és arra figyelemmel, hogy a vezetési képességét befolyásoló betegségét eltitkolta a baleset előtt, arra lehetett következtetni, hogy kivonná magát a további eljárás alól. Mivel ezt a veszélyt az enyhébb kényszerintézkedés nem zárná ki, a bíróság a férfi ideiglenes végrehajtási letartóztatását rendelte el.
Az ügyész a végzést tudomásul vette, a férfi és védője fellebbezést jelentett be.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.