Gyász: elhunyt a magyar úszólegenda

úszás Tumpek György gyász
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szerdán hajnalban, 93 esztendős korában elhunyt Tumpek György olimpiai bronzérmes, Európa-bajnok úszó. A világklasszis sportoló az első, aki a mai napig magyar számnak számító 200 pillangón Európa-bajnok és olimpiai érmes lett, míg százon ötször döntött világrekordot.

A negyvenes évek végén egy fiatalember állt meg a neves edző, Sárosi Imre előtt.

„Szeretnék magánál úszni" – mondta. Sárosi így válaszolt:

Ezt követően a mester mindent elkövetett, hogy bebizonyítsa az igazát, de a fiatalember is mindent elkövetett, hogy ne a tréner „nyerjen".

Így lett Tumpek Györgyből egy évvel később, 1950-ben a 100 méteres pillangóúszásban magyar bajnok. Aztán az évek során összesen tizenegyszer nyerte el a címet. Melbourne-ben 200 méter pillangón pedig bronzérmet szerzett.

Forrás: Shutterstock

A budapesti Európa-bajnokságon még tagja volt a 4x100 vegyesen ezüstérmes váltónak, ezt követően visszavonult, és edzősködni kezdett. A Budapesti Honvédnál kiváló úszók kerültek ki a keze alól, többek között ő trenírozta későbbi szövetségi kapitányunkat, Kiss Lászlót is. 1977-ben nyugdíjba küldték, attól fogva visszahúzódva élt szigethalmi otthonában, egészen mostani haláláig.

Tumpek Györgyöt a Magyar Úszó Szövetség saját halottjának tekinti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.