Kiderült: Ferenc pápa már korábban aláírta lemondó nyilatkozatát

Forrás: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari -
lemondó nyilatkozat Ferenc pápa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ferenc pápa már 2013-ban aláírta lemondó nyilatkozatát arra az esetre, ha súlyos és állandó egészségi problémák miatt képtelenné válna teljesíteni a pápasággal járó kötelezettségeit - derült ki egy vasárnap nyilvánosságra hozott interjúból.

Ferenc pápa az ABC spanyol lapnak elmondta, hogy a levelet az akkori vatikáni államtitkárnak, Tarcisio Bertone bíborosnak adta át. A XVI. Benedek pápa által kinevezett Bertone még hat hónapig volt vatikáni államtitkár Ferenc 2013. március 13-i megválasztását követően.

Ferenc pápa heti általános audienciát tart a vatikáni Szent Péter téren 2022. november 30-án Forrás: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari


Ferenc pápa korábban többször leszögezte, hogy lemondana, ha egészségügyi okokból képtelenné válna irányítani az 1,3 milliárd hívővel rendelkező római katolikus egyházat. A katolikus egyházfő - aki szombaton ünnepelte a 86. születésnapját - térdproblémáit leszámítva egyelőre jó egészségnek örvend.

Ferenc pápa háromszor utazott külföldre az elmúlt félévben. A tervek szerint 2023. január 31-e és február 5-e között a Kongói Demokratikus Köztársaságba, illetve Dél-Szudánba látogat el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.