New York államban 39-re nőtt a vihar halálos áldozatainak száma

Forrás: MTI/EPA/Josh Thermidor -
hóvihar Egyesült Államok Buffalo
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Buffalo városában ismét megnyitották az utakat  csütörtökön az autósok előtt,  miközben folytatódik a hóeltakarítás és az áldozatok utáni kutatás. A hatóságok 39 megerősített halálos áldozatról számoltak be a karácsonyi hóvihar nyomán.

New York állam nyugati részét december 23-án érte el az Egyesült Államok egészét érintő rendkívüli hideget hozó viharzóna, ami az Erie-tó partján fekvő Buffalo körzetében egy métert meghaladó havat hozott. New York állam második legnépesebb városában csütörtökön feloldották a közlekedési tilalmat, de a polgármester arra kérte a helyieket, hogy a mentőegységek zavartalan közlekedése érdekében továbbra se üljenek autóba.

A város lakónegyedeiben nagy teljesítményű munkagépek százai dolgoznak a szél által emelt több méteres hóakadályok eltávolításán.

Forrás: MTI/EPA/Josh Thermidor

A Buffalót is magában foglaló Erie megyében 39 halálos áldozatot találtak eddig. Volt olyan 63 éves krónikus beteg, akinek lélegeztető-berendezése az áramszünet miatt megállt, és így nem kapta meg a szükséges oxigént. Egy 27 éves férfi szén-monoxid-mérgezésben halt meg, miután a hó eltömítette otthonában a szellőzőnyílást. Egy 22 éves áldozatra az autójában találtak rá az otthonától néhány percre; ő hazafelé tartott a munkából, ám a hóvihar miatt elakadt az úton, és volt olyan áldozat, aki lakását rövid időre akarta elhagyni, de nem jutott vissza oda.

A rendkívüli hidegben további 25 ember halt meg az Egyesült Államok más részein, legtöbben a csúszós utakon történt közlekedési balesetekben.

A meteorológiai szolgálat Buffalo városában most áradások veszélyére hívta fel a figyelmet, miután a hőmérséklet jóval a fagypont fölé emelkedett, és szombatra esőt is várnak. Kathy Hochul, New York állam kormányzója közölte, hogy 800 ezer homokzsákot készítettek elő és 300 szivattyút helyeztek készenlétbe a pincékben összegyűlő víz eltávolítására.

Az Egyesült Államok légiközlekedésében péntekre normalizálódhat a helyzet, csütörtökön még mintegy 2500 járatot töröltek, amelyet csaknem teljes egészében a Southwest Airlines üzemeltet. A társaság közölte, hogy péntektől már tartani tudja a menetrend szerinti közlekedést. A Southwest kormányzati vizsgálat elé néz, miután a december 22-én kezdődött viharok nyomán gyakorlatilag összeomlott, több mint 13 ezer járatát törölte, ami mintegy 1 millió utast érintett. A cég járatainak összesen 58 százaléka nem tudott közlekedni ebben az időszakban, miközben a többi légitársaság napok óta képes teljesíteni a menetrendben foglaltakat.

A biztosítók megkezdték a téli vihar okozta károk összesítését, e szerint az Egyesült Államok 42 államában mintegy 5,4 milliárd dollár kár esett biztosított tulajdonban. A legtöbb kárt New York, Texas, Georgia, Tennessee és Észak-Karolina államban valószínűsítik, miután a hideg többségében az infrastruktúrában okozott károkat, jórészt az elfagyott és megrepedt vízvezetékek miatt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.