Tridémia: hamarosan visszatérhet a koronavírus, de az influenzával és az RSV-vel együtt

Fotó: Szabó Gábor - Origo -
betegség járvány koronavírus vírus influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Visszatérhet a koronavírus-járvány, ám már nem egyedül: az RSV-vel és az influenzával együtt. 

Magyarországon egyre nagyobb gondot okoz a főképp gyerekek körében terjedő influenza. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai alapján a megbetegedések 32 százalékában a fiatalabb korosztály kapta el.

"Az influenza és a koronavírus most is jelen van, heteken belül pedig mindkettő ugrásszerűen megnövekedhet, mint ahogyan az RSV vírus is, ami elsősorban az öt év alatti gyerekeket érinti, és leginkább a két év alattiaknál veszélyes" - mondta a Borsnak dr. Bense Tamás.

Pozitív koronavírus Covid-19 antigén teszt és PCR teszt Fotó: Szabó Gábor - Origo

A szakértő elmondta, hogy az RSV vírus okozta megbetegedés általában köhögéssel és lázzal indul, és elsősorban a csecsemők és koraszülöttek körében veszélyes.

Bense Tamás azt is elárulta, hogy a koronavírus Magyarországon jelenleg stagnál, az egyik héten emelkedik, a másik héten csökken. Január elején viszont nagy a valószínűsége annak, hogy ismét berobban. A szakember szerint ráadásul azoknál, akik nincsenek beoltva, akár tripledémia is kialakulhat, azaz mindhárom betegség jelen lehet egyszerre a fertőzött személynél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.