Izgalmak a levegőben: ezek a kedvenc, repülőgépen játszódó filmjeink

Gerard Butler filmajánló repülőgép
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Január 28-tól látható a hazai mozikban A gép című akcióthriller, amiben Gerard Butlernek pilótaként kell megmentenie az utasait. A repülés izgalma és a repülőgépek szűk tere által adott dramaturgiai lehetőségek már számos filmes fantáziáját megihlették már a legkülönbözőbb formákban: mutatjuk a legemlékezetesebbeket.

Airplane! (1980)

„- Kapitány úr, mikor szállunk le?
- Nem tudom megmondani.
- Saccolni tud?
- Talán két óra múlva.
- Két óra múlva tud saccolni?"
Ilyen, és ehhez hasonló poénokkal van telis-tele az Airplane!, ami valójában egy paródia, csak épp sokkal maradandóbb alkotássá vált, mint azok az 1970-es évekbeli Airport- katasztrófafilmek, amiket parodizált. Leslie Nielsen vezetésével a szereplők viccet csinálnak minden párbeszédből és minden repülős történetelemből, a már több mint 40 éves Airplane! pedig azóta sem vesztett semmit a bájából és frissességéből.

Az elnök különgépe (1997)

A film eredeti címe Air Force One, ami a mindenkori amerikai elnök nevezetes repülőgépének hívójele. Erre a repülőre kerülnek gonosz külföldi terroristák a kilencvenes évek akciófilmjeinek eme gyöngyszemében, ha pedig Harrison Ford játssza az amerikai elnököt, akkor nem kell félnünk, mivel igazi amerikai magányos hősként a puszta kezével is szembeszáll a rosszfiúkkal.

A United 93-as (2006)

A légikatasztrófák minden bizonnyal leghíresebbje 2001. szeptember 11-én történt, a kollektív emlékezetbe örökre beégő képsorokkal. Ez a bravúros, valós időben játszódó film a terrorakció részesévé lett repülők egyikének történetét mutatja be, leginkább az utasok és a személyzet tettein és sorsán keresztül. Mindezt rendkívül életszagú, szinte dokumentarista módon, így a filmet nézve tényleg azt érezhetjük, hogy mi is a repülőgép, és nem a mozi széksoraiban ülünk.

Kígyók a fedélzeten (2006)

Poénos B-filmnek indult, igazi kultmozi lett belőle. Az olcsó akciófilmek összes kliséjét pofátlanul felhasználja az eleve elképesztő alapötletből (lásd a címet!) induló Kígyók a fedélzeten — de mivel ezt öniróniával, jó színvonalon és sztárok (Samuel L. Jackson) bevonásával hajtja végre, így igazából egy B-filmeknek emléket állító A-kategóriás, vicces-izgalmas mozi lesz belőle.

Kényszerleszállás (2012)

Minden idők egyik legbravúrosabban megoldott, félelmetesen átélhető lezuhanás-jelenete látható ebben a karakterdrámában, de a lényeg csak utána következik. Mert a pilótáról, aki csodával határos módon végül leteszi a gépet, kiderül, hogy alkoholista, sőt, hogy a csoda idején is részeg volt. Bűnös vagy hős? Neki magának is el kell döntenie saját magáról, és Denzel Washington igazán mélyre megy a kérdésben.

Top Gun: Maverick (2022)

Már az első része is klasszikussá vált, épp ezért sokan fanyalogtak, amikor Tom Cruise három és fél évtized elteltével folytatást készített az egykori sikerfilmjéhez. A végeredmény azonban nem valami nosztalgiamenet lett, hanem az utóbbi idők egyik leglátványosabb, legvagányabb moziélménye, elképesztő (és élesben megvalósított) légifelvételekkel. Tom Cruise pedig talán maga sem hitte volna, hogy a pilótafülkéből az Oscar-gálára vezet az útja ezzel a filmmel.

A gép (2023)

Január 28-tól látható a hazai mozikban A gép című akcióthriller, amiben Gerard Butlernek pilótakén azzal kell összefognia az utasai megmentése érdekében, akivel a legkevésbé gondolta volna: a repülőjén utazó elítélt fegyenccel. Először a levegőben, aztán a földön, aztán a levegőbe jutás érdekében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.