Válogatott vízilabdázóból lett minden idők legsikeresebb jamaikai zenésze Sean Paul – 10 érdekesség az 50 éves sztárról

magazin Sean Paul zenész Szabados Dániel születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kínai vér is folyik az ereiben, gyilkosságért ítélték el az apját, ő a duettek királya, és túlszárnyalta Bob Marley-t is. Ezekről, és sok más érdekességről olvashatsz cikkünkben az 50. születésnapját ünneplő sztárzenész, Sean Paul kapcsán.

Kínai vér is folyik az ereiben.

Sean Paul Ryan Francis Henriques néven született 1973. január 9-én a jamaikai Kingstonban. Apai ágon Portugáliából kivándorolt zsidók és Afrikából a karibi térségbe került rabszolgák, anyai ágon angolok és Kínából elszármazott jamaikaiak is találhatók az ősei között.

Kínai vér is folyik az ereiben Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© LECOEUVRE PHOTOTHEQUE/Lecoeuvre Phototheque

Válogatott vízilabdázó volt.

Persze a jamaikai vízilabdasport nem említhető egy napon mondjuk a magyarral, de Sean Paul családjában szinte hagyománynak számított valamelyik vízisport művelése. Édesanyja úszóként is versenyzett, a nagyapja tagja volt az első jamaikai vízilabdaválogatottnak, édesapja a vízilabda mellett hosszútávúszóként is szerepelt.

Gyilkosságért ítélték el az apját.

Sean Paul 15 éves volt, amikor az édesapját letartóztatták emberölés vádjával, sőt el is ítélték, és 15 év börtönbüntetést kapott. Jó magaviseletének köszönhetően viszont ennek nagy részét nem kellett leülnie, és közel 5 év múlva kiengedték.

Hotelmenedzser akart lenni.

A felsőoktatásban marketinget és vendéglátást tanult, a tervei között pedig az szerepelt, hogy egy hotelban akar majd elhelyezkedni, és egyre magasabb pozíciót betölteni. Ezt a karrierutat adta fel aztán a zenélés kedvéért, amivel a húszas évei elején kezdett el komolyabban foglalkozni.

A második albuma hozta el a világsikert a számára.

A hazájában már ismert előadónak számított több slágerrel, amikor becélozta a nemzetközi közönséget is. A második albumát kanadai producerekkel és koreográfusokkal alkotta meg, a 2002-es Dutty Rock pedig óriási sikert aratott, Grammy-díjjal és olyan világslágerekkel, mint a Get Busy.

Ő minden idők legsikeresebb jamaikai előadója.

Jamaika számos világhírű zenészt adott a világnak, elég csak a szinte nemzeti hős Bob Marley-ra gondolni. Így aztán még nagyobb szó, hogy immár Sean Paul minden idők legsikeresebb jamaikai előadója toplistás dalai és lemezeladásai alapján.

Cseppet sem mozgalmas a szerelmi élete.

Más híres zenészekkel ellentétben nem cserélgeti a barátnőit, és szerelmi botrányok sem fűződtek a nevéhez. 2012-ben vette el feleségül azt a Jodi Stewart nevű jamaikai tévés műsorvezetőt, aki már ekkor is hosszú évek óta a párja volt. 2017-ben született meg az első, 2019-ben a második gyermekük.

Felesége, Jodi Stewart Forrás: 2014 Getty Images/Dimitrios Kambouris

A Beatles a kedvenc zenekara.

Ahhoz képest, hogy ő maga a dancehall, a rap és a reggae műfajokban tevékenykedik, a kedvenc zenekarai és őt inspiráló előadói között olyan klasszikusok találhatók, mint a Beatles és a Cat Stevens. Egy jamaikai sztár vonatkozó listájáról természetesen nem hiányozhat Bob Marley neve sem; a további résztvevők már inkább a saját zenei vonalába illenek: Lieutenant Stitchie, Supercat, Peter Tosh, Busta Rhymes.

Ő a duettek királya.

Az utóbbi években jellemzően olyan slágerekkel került a toplisták és a videomegosztók élére, amelyekben más híres zenészekkel működött együtt. Készített közös dalt Beyoncé, Dua Lipa, Rihanna, Clean Bandit, Sia oldalán is.

A világjárvány idején a hazáját támogatta.

A COVID-19 pandémia idején megalapította a Sean Paul Alapítványt, adományokkal segítve a kevésbé tehetőseket, hogy meg tudják vásárolni a napi betevőjüket. Emellett tableteket vásárolt az általános iskolák számára, hogy segítse a távoktatásban résztvevő gyerekeket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.