A fehér méreg, ami senkit sem hagy nyugodni – 7 emlékezetes film és sorozat a kokainról

drog kokain magazin kokainmedve
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Február végén kerül a mozikba a Kokainmedve című film, ami egy megtörtént esetet továbbgondolva prezentál őrült thrillervígjátékot egy nagyon-nagyon betépett maciról. A film apropóján listára gyűjtöttük azokat az alkotásokat, amelyek a legemlékezetesebb módon foglalkoztak ezzel a hírhedt droggal.

A sebhelyesarcú (1983)

Ha valaki csak egyetlenegy, kokaint felvonultató filmjelenet ismer, akkor jó eséllyel az a pillanat lesz az, amiben Al Pacino egy egész kupacnyi fehér por mögött ülve várja a gyilkosait. Nem véletlenül: a kubai bevándorlóból amerikai drogbáróvá lett Tony Montana kokainnal átitatott karriertörténete igazi kultfilmet eredményezett.

Félelem és reszketés Las Vegasban (1998)

Ha van a drogfilmeknek első számú klasszikusa, akkor az Terry Gilliam alkotása, amit a drogirodalomban első számú szerzőnek számító Hunter S. Thompson regényéből készített. Johnny Depp és Benicio Del Toro delíriumos utazásában persze a különféle kábítószerek egész garmadája felvonul, de mint azt ki is fejtik, ilyenkor a kokó az alap.

Betépve (2001)

Johnny Depp egy másik filmjében (és mint a bírósági vallomásaiból tudjuk, a magánéletében is) közeli barátságba került a fehér csíkokkal. A Betépve valós sztoriból készült, és a hollywoodi filmekben oly szokásos felemelkedés- és bukástörténetet meséli el: ifjú főhősének először a felemelkedést és meggazdagodást hozzák el a Dél-Amerikából importált illegális pakkok, a mértéktelenség és a személyes rászokás után a vége viszont csak csúnya lehet.

Narcos (2015-2017)

Minden idők minden bizonnyal leghíresebb drogkereskedője Pablo Escobar volt, aki a maga idejében a világ egyik leggazdagabb emberének számított, és gyakorlatilag államot jelentett az államon belül Kolumbiában. Hogy ez miként történhetett meg, arról szól a Narcos, ami a Netflix egyik első sikersorozata lett, és az Escobar-sztori után északra indulva a mexikói drogkartellekről is mesélt.

Barry Seal – A beszállító (2017)

Pont az Escobar-korszakban működött Barry Seal, a valóban élt pilóta, aki azzal lett elképesztően gazdag, hogy kitalált egy minden korábbinál jobban működő módszert a dél-amerikai kokain Egyesült Államokba csempészésére. A kis repülőgépekkel végrehajtott műveletek persze extra kockázatokat is rejthettek, például egy fehér porral borított landolást lakott területen.

Fehér hó (2017-2023)

A kokain igazán a nyolcvanas években tört be az amerikai drogpiacra, a nagyvárosokban pedig egy különösen veszélyes formája, a crack terjedt el. A szinte járványszintű közegészségügyi és pláne bűnügyi problémákat okozó korszakról mesél több karakter sorsán keresztül ez a Los Angelesben játszódó sorozat, amiből épp a napokban debütál az utolsó évad.

Kokainmedve (2023)

1985-ben valóban történt olyan, hogy egy drogcsempész repülőről lepottyant kokaincsomagot megevett egy erdei medve. A valóságban persze nagyon rövid idő alatt kimúlt ettől, de abban a rövid időben jó eséllyel extra félelmetes és kiszámíthatatlan fenevad válhatott belőle, aminek szerencsére senki sem lett áldozata. Az internetes mémmé vált esetet teljesen komolytalanul továbbgondolva a Kokainmedve alkotói elképzelték: mi minden történhetett volna, ha kicsit tovább tart az a tombolás, és nagyon sokan a résztvevői lesznek?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.