Szexet ajánlott féltestvérének egy fogadás tétjeként

film színház kultúra irodalom Hollywood magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hollywood legnépszerűbb kasszasikereit gyakran a legnagyobbak klaszikusai ihletik. Mindegy, hogy kosztümös darabként vagy alaposan felhigított tinilimonádéként dolgozzák fel őket, a közönség rajong értük.

Az alábbi modern remekek igen nagy része nem mai agyszülemény, már évszázadokkal ezelőtt is ezek a sztorik csigázták fel a színház- és könyvrajongókat.

10 dolog, amit utálok benned - A makrancos hölgy

Shakespeare megosztó vígjátéka biztosította az alapötletet minden idők egyik legnépszerűbb tiniklasszikusához. A filmben szereplő édesapa addig nem engedi randizni csinos és kedves Bianca lányát, ameddig vadóc nővérének, Kat-nek nem lesz barátja.

10 dolog, amit utálok benned Forrás: Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP

Patrick Veronára (a veronai Petruchióra) hárul a csábítás feladata, melyért még fizetnek is neki. Az idő előrehaladtával Patrick őszinte érzelmeket kezd táplálni a lány iránt, aki életében először előtte fedi fel nőies, sebezhető énjét.

Az oroszlánkirály - Hamlet, dán királyfi

Az időtlen Disney-klasszikus Shakespeare egyik legismertebb darabján alapul. Simba Hamlet herceget szimbolizálja, akinek édesapját, Hamlet királyt (Mufasa) annak szelleme szerint a bátyja, Claudius (Zordon) ölte meg. Az ifjú királyfi bosszújától tartva Claudius száműzi őt, majd utasítást ad a meggyilkolására – akárcsak Zordon a hiénáknak.

Oroszlánkirály Forrás: Fórum Hungary

Simba életben marad és visszatér a trónszirthez, hogy elfoglalja méltó helyét az állatok királyaként. A shakespeare-i dráma azonban nem végződik happy enddel: Hamlet meghal, örökébe pedig Fortinbras herceg lép.

Kegyetlen játékok - Veszedelmes viszonyok

Choderlos De Laclos ármánnyal és intrikával teli regénye adta az ihletet a '90-es évek egyik legbotrányosabb ifjúsági thrilleréhez. A filmben a gazdag és jóképű Sebastian Valmont (könyvalakja Sébastien de Valmont vikomt) köt szexuális hódításokon alapuló fogadásokat féltestvérével, Kathryn Merteuil-jel (Isabelle de Merteuil márkiné). Egyik fő célpontjuk az ártatlan, fiatal Annette Hargrove (Madame Marie de Tourvel), akinek édesapja a helyi egyetem frissen kinevezett igazgatója. Sebastian úgy érzi, muszáj megszereznie az értékes „trófeát"...

Kegyetlen játékok Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Columbia Pictures/Columbia Pictures

Spinédzserek - Emma

Az ikonikus tinilimonádé főkarakterét, Cher Horowitzot Jane Austen gazdag, okos és gyönyörű hősnőjéről, Emma Woodhouse-ról mintázták, illetve az egész film története is kifejezetten emlékeztet a könyv cselekményére. Felismerhető benne például az új, lepukkant lány, Tai Frasier átalakítóhadművelete, melynek célja, hogy a suli legjobb pasijai versengjenek érte.

Spinédzserek Forrás: UIP-Duna Film

Bár Tai szíve a gördeszkás srácért, Travis-ért dobog, Cher, akárcsak Emma, úgy gondolja, hogy barátnője nála jobb partira érdemes. Kiszemeli Elton Tisciát (Philip Elton tiszteletest), aki, pont, mint a klasszikus darabban, elkéri Chertől Tai általa készített képmását, mivel a gazdag lányba szerelmes.

A csaj nem jár egyedül - Pygmalion

George Bernard Shaw 1912-ben írt drámája egy szobrászról szól, aki beleszeret az általa alkotott műalkotásba. Az amerikai vígjátékban az évfolyam legnépszerűbb sráca, Zack köt fogadást egy haverjával, melynek értelmében egy népszerűtlen, csúnyácskának bélyegzett csajból bálkirálynőt kell faragnia. A kikupálódott Laney persze elcsavarja a fiú fejét és a film végén össze is jönnek. Érdekességképp említhető, hogy a My Fair Lady című hollywoodi klasszikus is ezen a színdarabon alapul.

A csaj nem jár egyedül Forrás: Collection ChristopheL via AFP/© Miramax / Tapestry Films/ Miramax / Tapestry Films

Nyitókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.