Majomdildó fából, lándzsa kaktusztüskéből - üdv az eszközhasználó állatok világában!

Forrás: Shutterstock -
természet érdekesség állatok magazin állatvilág
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A vadon kihívásai gyakran kreatív megoldásokat kívánnak, egyes fajok pedig olyan intelligensen adaptálódtak a trükkös szituációkhoz, hogy azt sok Homo sapiens is megirigyelhetné.

Delfinek

Különös védekezési módszert figyeltek meg a kutatók palackorrú delfinek egy, a nyugat-ausztráliai Cápa-öbölben élő csoportjánál. Ezek a cetek táplálkozás közben tengeri szivacsokat tartanak a szájukban, hogy a víz alján megbújó éles objektumok, illetve az ollós, tüskés fenéklakók fel ne sértsék a csőrüket.

Ez nem ösztönös szokás a helyi delfineknél, hanem generációról generációra öröklődő technika, melynek fortélyait az állatok már borjúkorukban elsajátítják az anyjuktól.

Vidrák

Ezek a kedves emlősök rendkívül ügyesen zsonglőrködnek a kavicsokkal, de a játékon kívül élelemszerzésnél is segítségül hívják őket.

A tengeri vidrák hónalja környékén található kis zsebecske általában nemcsak az összegyűjtött táplálékot, hanem egy külön bejáratú kavicsot is elszállásol, mellyel az állatok puhatestűek héját törik fel, hogy azután elmajszolhassák őket.

Madarak

A legendásan eszes varjak gyakran használnak botokat táplálékszerzés céljából. Ilyenkor nemcsak megvárják, hogy az adott rovar vagy lárva felmásszon a gallyacskára, hanem addig böködik vele, amíg védekezésből rá nem harap, így hatékonyabban ki tudják őt halászni rejtekhelyéről.

Egyes ragadozómadár-fajok, mint például a barna és a nyílfarkú kánya, illetve a hosszú lábú sólyom, csőrükben vagy lábukkal tartott ágakkal szereznek tüzet lángoló területekről, hogy egy vadászat szempontjából kedvező helyen terjesszék azt tovább. A veszély elől menekülő prédaállatokat így könnyűszerrel elfoghatják.

A Galápagos-szigeteken őshonos harkálypinty fabotok helyett kaktusztüskékkel vadászik, szúrásra, terelgetésre és lökdösésre is egyaránt használja a hegyes növényi részeket.

Számos madárfaj egy másik ötletes technikával jut elemózsiához: ők úgy törik fel a héjas terméseket és puhatestűeket, hogy szándékosan a földre ejtik, esetleg szikláknak hajítják azokat.

Az eszközhasználat nemcsak a vadászat, hanem az otthonteremtés során is jól jön. Egyik legkreatívabb tollas barátunk ebből a szempontból a varrómadár.

Ez a kis verébalakú hegyes csőrével lyukakat fúr a levelek szélébe, melyeket aztán összeölt pókhálókkal, hernyóselyemmel vagy növényi rostokkal, majd az így elkészített burokba fészkel.

Hüllők

Ravasz módját választják a vadászatnak a mississippi aligátorok és a mocsári krokodilok: mivel tudják, hogy a fészkelő madarak minden vonzó építő alapanyagra ugranak, botokkal a fejük búbján merülnek a vízbe. Amikor a zsákmányállat megkísérli felszedni a csalit, feltörnek a felszín alól és lecsapnak rá.

Halak

A lövőhalak szájukat vízipisztolyként használva lökik a felszín felett tanyázó rovarokat a vízbe, majd elfogyasztják őket.

Rendkívül pedáns lakberendező a Csendes-óceánban honos Stegastes leucorus nevű sügéralakú hal, mely homokfúvással, illetve az uszonyával sepregetve tisztítja meg azokat a sziklákat, melyekre ikrázni kíván.

Tücskök

Ha párzási időszakról van szó, a tücskök semmit sem bíznak a véletlenre: lyukasra rágott levelekbe csücsülnek, hogy az felerősítse ciripelésüket, akár egy hangosbemondó. Így növelik az esélyüket egy ideális partner bevonzására.

Elefántok

Bár a természet helyből egy rendkívül praktikus eszközzel, az ormánnyal ajándékozta meg őket, kutatók megfigyelték, hogy az elefántok gyakran használnak botokat és ágakat nehezen elérhető testtájaik vakarására, illetve a rovarok elűzésére. Előzetesen kiásott ivőgödreiket formára rágott fadarabokkal és homokkal fedik le, hogy megelőzzék a víz elpárolgását, majd később visszatérnek, hogy újfent élvezhessék a hűsítő kortyokat.

Burmai elefánt egy bot segítségével megvakarja a fülét Forrás: Shutterstock

Főemlősök

A csimpánzok gyakran az ősember fejlettségi szintjét megközelítő technikákkal biztosítják napi betevőjüket: kövekkel törnek fel terméseket, kihegyezett botokkal vadásznak, halásznak, hosszú ágakkal kanalazzák ki a termeszvárak és más nyílások apró lakóit, illetve mézhez is hasonlóképp jutnak.

Forrás: Shutterstock

Az orangutánok levelekkel védik kezeiket a tövisektől és a durva felszínektől, illetve mosdó-ivószivacsot készítenek belőlük úgy, hogy megrágva összegyúrják azokat. A botok előnyös tulajdonságaival is tisztában vannak: gyakran azok segítségével ellenőrzik a vízmélységet, emellett mind a hímek, mind a nőstények szexuális segédeszközként, önkielégítésre is használják ezeket a növényi részeket.

Nyitókép: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.