Több mint tízmilliárdot csalt ki az amerikai elittől a magyar üzletember: 17 év börtönbüntetésre ítélték

Forrás: shutterstock -
börtönbüntetés börtön csalás csaló Bunevacz Dávid
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A magyar származású üzletember, Bunevacz Dávid látszólag megvalósította az amerikai álmot, ám a rendőrség egy pillanat alatt véget vetett látszólag csodás életének, amikor 35 millió dolláros (12 milliárd forintos) csalás miatt letartóztatta a férfit.

Bunevacz Dávid fiatalon élsportoló volt, óriási luxusban élt, gyönyörű feleségét és fényűző életét rengetegen irigyelték tőle. A magyar férfi felemelkedése Los Angelesben kezdődött, később Manilában telepedett le, ahol a televíziónál dolgozott egy sport- és utazási műsor társműsorvezetőjeként, illetve kisebb színészi szerepeket is kapott.

2006-ban plasztikai sebészeti üzletet nyitott, megismerkedett modell feleségével, ám hamar kiderült, hogy Dávid folyamatosan átverte befektetőit. Áldozatai többször megverték és fegyverrel fenyegették, majd amikor túl forró lett a talaj a Fülöp-szigetek fővárosában, visszatért az Egyesült Államokba.

A férfi persze úgy állította be a Manilából való távozását, hogy senkinek nem beszélt a csalás részleteiről. 2008-ban jegyüzérekkel kooperálva szerzett belépőket a pekingi olimpiára, sármjával pedig egy pillanat alatt megnyerte gazdag befektetőit. Bunevacz az így megszerzett pénzből drága holmikat vett és egzotikus nyaralásokon vett részt, de ez nem volt elég.

2010 körül felajánlotta egy másik befektetőknek a „lehetőséget", hogy beszálljon egy olyan cégbe, amely e-cigarettákat vásárol Kínából, majd azokat jelentős felárral értékesíti az Egyesült Államokban. Több tucat ismerősét győzte meg arról, milyen szuper üzleti lehetőség ez, ám a pénzt vásárlás helyett zsebre vágta.

16 éves lánya, Brenna születésnapjára egy 218 ezer dolláros partit rendezett, és vett neki egy Vondel nevű, 330 ezer dolláros lovat is. 2019-ben aztán egy pillanat alatt szertefoszlott a csalással felépített amerikai álom, amikor házkutatási parancsot adtak ki ellene, és a nyomozók olyan aktákat és dokumentumokat foglaltak le, amelyeket később a csaló elleni vádemeléshez használtak fel. A magyar férfit 2019 áprilisában letartóztatták, júliusban pedig bűnösnek vallotta magát.

17 év börtönbüntetésre ítélték, illetve arra kötelezték, hogy fizessen vissza 35 millió dollárt, amelyet több mint 100 befektetőből csalt ki.

A szélhámos célja az volt, hogy magának és a családjának is extravagáns életmódot biztosítson. Az ítélethirdetéskor a bíró úgy fogalmazott, szerinte Bunevacz azon kívül, hogy elkapták, semmit nem bánt meg -írja a Blikk a Daily Mail cikke alapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.