Leszavazták a gyermekházasság tilalmáról szóló törvényjavaslatot

Forrás: Shutterstock -
Egyesült Államok Nyugat-Virginia törvényjavaslat gyermekházasság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Leszavazta szerdán a republikánus többségű állami szenátus igazságügyi bizottsága Nyugat-Virginiában azt a törvényjavaslatot, amely megtiltotta volna a 18 év alatti személyekkel való házasságkötést a keleti parti államban – írja az MTI.

A törvényjavaslat fő támogatója Kayla Young, Kanawha megye demokrata képviselője a szavazás előtti beszédében kiemelte, hogy 2000 óta több mint 3600 gyermekházasságot regisztráltak az államban.

A Nyugat-Virginiában jelenleg hatályos jogszabályok szerint 16 éves kor felett csak szülői beleegyezéssel, 16 éven aluli személyek esetében pedig - ahogy eddig is - csak bírói jóváhagyással van mód a házasságkötésre.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A 9-8 arányban elutasított törvényjavaslat eredetileg csak a 18 évnél idősebb személyeknek biztosított volna belegyezési jogot a házasságkötéshez, ezzel egyidőben pedig visszavonták volna a kiskorúak azon lehetőségét, hogy a gyám, bíróság, vagy a szülő beleegyezésével kössenek házasságot. A már megkötött házasságokra - függetlenül, hogy azt melyik államban kötötték - nem vonatkozott volna a törvénymódosítás.

A törvényjavaslatot ellenzők között többen azzal érveltek, hogy Nyugat-Virginiában megszokottak a fiatal korban kötött házasságok.

"Azzal, hogy nem lesz alsó életkorhatárhoz kötve a házasságkötés Nyugat-Virginiában, a gyermekeinket veszélyeztetik" – hívta fel a figyelmet Young mikroblog-bejegyzésében.

Az egyik, a kényszerházasságok és gyermekházasságok visszaszorításáért küzdő civil szervezet szerint 2018 óta mindösszesen 7 államban emelték fel a házasságkötés alsó életkorhatárát 18 éves korra. Az ilyen jogszabályok támogatói azt mondják, hogy a módosítás jelentősen képes csökkenteni a családon belüli erőszakot és a nem kívánt terhességek számát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.