2024. máj. 9., csütörtök Alberta, Benigna, Domokos, Fehérke, Hófehérke

Gyász a Fővárosi Állat- és Növénykertben: népszerű lakójukat veszítették el

gyász borjúfóka Fővárosi Állat- és Növénykert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Fővárosi Állat- és Növénykert a közösségi oldalán jelentette be a szomorú hírt, hogy elhunyt idős borjúfókájuk, Sween.

"Vénséges borjúfókánk 1993 óta volt az Állatkert lakója. 31 évével tekintélyes kort ért meg, még a féltestvérét is túlélte. Ma itt hagyta az árnyékvilágot, de rajongói és az állatkerti dolgozók emlékeiben tovább él" - írták az állat fotójához.

Sween a pingvinekkel élt társbérletben. 1992 nyarán született a Zürichi Állatkertben, ahonnan 1993 augusztusában érkezett féltestvérével, Sörennel. A korabeli újságok jó része be is számolt a két fiatal borjúfóka budapesti bemutatkozásáról, mert akkoriban néhány éve már egyáltalán nem voltak fókák az Állatkertben, borjúfókát pedig a második világháború óta nem látott a közönség. Egy borjúfóka kora csak kivételes esetben haladja meg a 25-30 évet.

Sören 2021-ben intett búcsút a földi létnek, Sween azonban közel másfél évvel még féltestvérét is túlélte. Állapota mostanában egyre rosszabb lett; már nem volt mód segíteni rajta, ezért az állatorvosi csapat az elaltatása mellett döntött.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.