Minden eddiginél nagyobb mélységben filmeztek le halat tudósok

Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-65148876 -
mélység Japán hal tudósok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden eddiginél mélyebben, több mint nyolcezer méterrel az óceán felszíne alatt sikerült egy ausztrál és japán tudósokból álló csoportnak lefilmeznie csigahalakat Japán délkeleti partjainál - jelentette hétfőn a The Guardian című brit napilap.

A Pseudoliparis nemzetségbe tartozó csigahal mind ez idáig ismeretlen fajtáját az Izu-Ogaszavara ároknál, 8336 méteres mélységben észlelték a kéthónapos expedícióra indult kutatóhajó megfigyelőkamerái.

Alan Jamieson, a kutatóexpedíció vezetője azt mondta, a csigahal a többi között úszóhólyagjai és szálkái elvesztésével alkalmazkodott a mélytenger körülményekhez, valamint azzal, hogy zselés réteget növesztett maga köré.

A valaha volt legmélyebb fogás: Néhány csigahalat 8.022 méter mélyről húztak fel. Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-65148876

Néhány nappal azt követően, hogy a csigahalat lencsevégre kapták, a tudósok két másik, a Pseudoliparis belyaevihez tartozó csigahalat is észleltek Japán partjainál, 8022 méter mélyen.
Ilyen mélységben a nyomás 800-szor nagyobb, mint az óceán felszínén.

A fiatal csigahalak rendszerint mélyebbre merészkednek az óceánban, mint az idősebbek. Jelenleg a csigahalaknak több mint 400 fajtáját ismerik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.