Vannak olyan emberek, akik képesek kiszagolni, ha jön az eső

Forrás: AFP/Nicolas Armer -
eső szaglás időjárás előrejelzés
Az eső utáni illatot mindenki ismeri, de vannak olyan emberek, akik azt is képesek kiszagolni, ha hamarosan leszakad az ég. 

Az időjárás-előrejelzés néha megbízhatatlan, de vannak olyan emberek, akiknek különleges képességük van arra, hogy kiszagolják, hogy közeleg az eső. Ennek az úgynevezett petrichorhoz van köze, amely azt a földes illatot jelöli, amely akkor keletkezik, amikor az eső leesik a száraz talajra. Ezt az illatot egy talajbaktérium okozza, amely egy geozmin nevű vegyszert bocsát ki.

Forrás: AFP/Nicolas Armer

A talajban elsősorban a Streptomyces nemzetséghez tartozó actinomycetes baktériumok állítják elő. Az emberi orr különösen érzékeny a geozmin illatára, ez a képességünk meglehetősen lenyűgöző, még a cápák vérérzékelési képességét is felülmúlja.

Ezen kívül az ózon illata is előre jelezheti az eső közeledtét, a szél következtében ugyanis a légkör alsóbb rétegébe kerül. A szaga jellegzetes, édesebb, mint a petrichoré - írja a Ladbible.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.