Ne legyen az áldásból átok - Szuper dolog a klíma, de csak ha okosan használod

Forrás: 123rf.com -
hideg klíma baktérium légkondicionálás páratartalom
Nyáron, ha nagy a forróság az otthonunkban és a munkahelyünkön is, ha tehetjük, bekapcsoljuk a klímát. Ha azonban nem fordítunk rá kellő figyelmet, előnyei mellett számos kellemetlen tünettel és egészségügyi problémával is szembesülhetünk.

A légkondicionáló háztartásunk egyik legfontosabb készülékévé válik a nyári hónapokban. Kellemes beltéri hőmérséklet teremthetünk vele, ami fokozza a teljesítményünket, csökkenti a fáradtságérzetet, növeli a komfortérzetünket és hozzájárul a pihentető alváshoz. Ám ha nem megfelelően használjuk, rossz hatással lehet a szervezetünkre. A Bors összeszedte, mik lehetnek a klíma hátulütői.

Kiszáradt szemek

A légkondicionáló nemcsak lehűti a levegőt, de szárítja is azt. Ha hosszú távon túl alacsony a beltéri levegő páratartalma, a szemek könnyeben kiszáradnak, irritálódnak. A szúró, égő, viszkető érzéssel járó szemszárazság a könnyhiány vagy könnyvesztés kapcsán kialakuló könnyfilmkárosodás, amely homályos látást, látásélesség-csökkenést és jelentős diszkomfortérzést is okozhat.

Irritált légutak

A nem megfelelően tisztított klíma számos légúti problémát okozhat, valamint az orr-, illetve a torok nyálkahártyájának kiszáradásához vezethet. Ráadásul a száraz légutak nehezebben tisztulnak, és könnyeben telepednek meg bennük a kórokozók, így a fertőzésekre való hajlam is nő. Ezért különösen fontos, hogy a készüléket rendszeresen kitisztíttassuk, hiszen a Legionella baktérium a klíma hűtővizében szaporodik el, és akár tüdőgyulladást is okozhat.

Ne terheljük meg szervezetünket a túlzott hűtéssel, a kintihez képest maximum 6–8 fok különbséget mutasson a hőmérő! Forrás: 123rf.com

Fejfájás, gyengeség

Többen is tapasztalhattuk már, hogy ha több órát tartózkodunk olyan helyiségben, ahol koszos vagy nem jól karbantartott a HVAC-rendszer (fűtés, szellőztetés, légkondicionáló), a nap végére megfájdulhat a fejünk, és a kelleténél is fáradtabbnak érezhetjük magukat. A kellemetlen tünetek elkerülése érdekében gyakrabban tartsunk szüneteket, és menjünk ki a friss levegőre pár percre.

Fokozott allergiás tünetek

A klímaberendezések a helyiség levegőjét keverik és hűtik, így, ha azokat nem tisztíttatjuk kellő rendszerességgel, könnyen baktériumok és gombatenyészetek alakulnak ki bennük, a nedvesség pedig a penésznek is kedvező, melynek hatására orrfolyás, orrdugulás, súlyosabb esetekben köhögés, nehézlégzés is jelentkezhet. A kellemetlen, büdös szag figyelmeztető jel lehet, ebben az esetben a légkondicionálót azonnal kapcsoljuk le, és hívjunk hozzá szakembert.

Így előzzük meg a bajt:

• Rendszeresen tartsuk karban a klímaberendezéseket, ha szükséges, szakemberrel cseréltessük ki a szűrőket.

• Szellőztessünk rendszeresen, engedjük be a friss levegőt.

• Ne tartózkodjunk közvetlenül a hideg légáramlat alatt, ha szükséges, tartsunk magunknál egy vékony kardigánt.

• Törekedjünk a fokozatosságra: ügyeljünk arra, hogy 6-8 foknál ne legyen nagyobb eltérés a külső és a belső hőmérséklet között.

• Ha úgy érezzük, száraz vagy ég a szemünk, használjunk szemcseppet vagy műkönnyet, bőrünket védjük jó minőségű hidratálóval, és a napi vízfogyasztásról se feledkezzünk el.

• Ha már megtörtént a baj – torokgyulladás, megfázás –, mindenképp ajánlott orvoshoz fordulni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.