Csalók küldözgetnek e-maileket az MVM nevében: semmiképpen ne dőlj be nekik

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Gorodenkoff/Shutterstock. No use without permission./Gorodenkoff -
csalók MVM ügyfél adathalász levél
Már több alkalommal előfordult, hogy az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. nevében adathalász e-maileket küldözgettek csalók. A szolgáltató korábban már felhívta a figyelmet arra, hogy a valótlan számlaértesítő vagy emlékeztető e-mailek gyakran részletekbe menően hasonlítanak a valódiakra, azonban olyan fizetési oldalakra vezethetnek, ahol a csalók meg tudják szerezni az ügyfelek fizetési adatait, amelyekkel később visszaélhetnek. Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat az adathalászatról és arról, hogy miként tudjuk kiszűrni, hogy csalókkal van dolgunk. 

Az adathalászat manapság már széles körben ismert fogalom. A csalók célja, hogy felhasználóktól érzékeny információkat, például bejelentkezési adatokat, banki információkat, jelszavakat és egyéb személyes vagy pénzügyi adatokat szerezzenek meg.

Az adathalászok több módszerrel is próbálkoznak, ilyenek például azok e-mailek is, amelyek látszólag hiteles forrásoktól származnak, és olyan linkeket vagy mellékleteket tartalmaznak, amelyekre kattintva áldozatok a hamis weboldalakra vagy kártékony szoftverekre kerülhetnek.

Az MVM nevében már nem az első alkalommal próbálják átverni a csalók az ügyfeleket. A minap emlékeztető e-maileket küldtek ki, amelyek részletekbe menően hasonlítanak a valódiakra, azonban olyan fizetési oldalakra vezetnek, ahol a csalók meg tudják szerezni az ügyfelek fizetési adatait.

Csalók küldözgetnek e-maileket az MVM nevében: semmiképpen ne dőlj be nekik Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Gorodenkoff/Shutterstock. No use without permission./Gorodenkoff

A legfrissebb adathalász levelek az ugyfelszolgalat-@online.mvmnext.hu címről érkeztek.

Miről ismerhetők fel az adathalász-kísérletek?

  • A megtévesztő e-mailben található információk gyakran pontatlanok lehetnek. Fontos, hogy mindig ellenőrizzük a számla összege megfelel-e a fogyasztás alapján vártnak.
  • Esetenként az üzenetek helyesírási hibákat tartalmazhatnak, valamint olyan mondatokat (pl. ékezetek nélküli), amelyek magyartalanok vagy online fordítóprogrammal készültek.
  • A csalók által küldött próbálkozások időzítése változó lehet, ezért érdemes arra is odafigyelni, hogy a megszokott időszakban érkezett-e meg a számlaértesítés.
  • Az e-számla értesítők tartalmaznak egy közvetlen fizetési linket. Mielőtt rákattintanánk a bankkártyás fizetés linkjére, tartsuk az egérkurzort a hivatkozás fölé, hogy a böngésző előnézetben megjelenítse, hogy hova vezet a link - olvasható az MVM oldalán.

Az MVM azt kéri azoktól, akik úgy vélik, hogy adathalász-támadás célpontjává váltak, hogy továbbítsák az adathalasz@mvm.hu e-mail-címre az MVM vagy MVM Next nevében érkező gyanús e-mailt az esetleges csatolt számlával együtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.