Vigyázat, átverés! Itt van minden, amit a QR-kód veszélyeiről tudni érdemes

átverés veszély QR-kód kockázat magazin
A QR-kód népszerű technológiai eszköz, amelyet széles körben használnak a világ minden táján. Az okostelefonok elterjedésével egyre gyakoribbak lettek, és számos területen alkalmazzák őket, mint például az online fizetések, a hűségkártyák, az eseményjegyek, a reklámok és még sorolhatnánk. Bár a QR-kódok számos előnnyel járnak, fontos tudni, hogy milyen veszélyeket rejtenek magukban.

Mi is az a QR-kód?

A QR-kód - angolul Quick Response Code - egy kétdimenziós vonalkód, amely adatokat tartalmaz kódolt formában. Ez a kód olyan négyzet alakú mintázatból áll, amely fehér és fekete modulokból tevődik össze. A QR-kódokat okostelefonok vagy más eszközök kamerájával lehet beolvasni, és ezáltal különböző információkat, például weboldalak címét, szöveget, vagy számokat lehet elérni vagy megosztani.

Gyors és hatékony módja az adatok gyors átvitelének és azok elérésének anélkül, hogy szövegeket kellene begépelni vagy hosszú URL-címeket beírni.

A QR-kód egy kétdimenziós vonalkód, amely adatokat tartalmaz kódolt formában Forrás: AFP/Yohan Bonnet

Az okostelefonok és QR-kódok használata egyszerűsítheti mindennapi életünket, de fontos tudatosan és óvatosan használni ezeket a biztonságunk és az adataink védelmének érdekében. Nézzük meg, milyen veszélyeket hordoz magában a QR-kódok használata.

Adathalászat és malware terjesztés

Az egyik legnagyobb veszély, amit a QR-kódok jelenthetnek, az adathalászat és a malware terjesztés lehetősége. A rosszindulatú személyek QR-kódokat készíthetnek olyan weboldalakra vagy alkalmazásokra, amelyek kártékonyak lehetnek az eszközödben. Ha egy ártatlan kódot olvasol be, anélkül, hogy ellenőriznéd annak hitelességét, könnyen áldozattá válhatsz.

Mit jelent a malware?

A malware az angol malicious software, azaz rosszindulatú, kártékony szoftver rövidítése. Ebbe a kategóriába tartozik például a számítógépes vírus, a zsarolóprogram, a kémprogram vagy a trójai program.A malware‑ek ellen vírusirtó programmal lehet védekezni.

Adatvédelmi aggodalmak

A QR-kódok gyakran személyes vagy érzékeny információkat tartalmaznak, például bankszámlaszámokat, e-mail címeket, lakcímeket vagy azonosító számokat. Ha ezeket az információkat illetéktelen személyek szerezik meg, akkor súlyos adatvédelmi problémákkal szembesülhetsz.

Hibás vagy hamis kódok

Az egyik gyakori probléma a QR-kódokkal az, hogy hamis vagy hibás kódokkal találkozhatsz. Ezek a kódok lehetnek rosszul létrehozottak vagy szándékosan módosítottak, és eltérő információkat tartalmazhatnak a láthatónak tűnő tartalomtól. Például a támadó egy rosszindulatú, hamis QR-kódot helyezhet egy termék csomagolására, amely rossz irányba terelheti a fogyasztót.

Hihetetlen, de igaz...

Az év elején egy nő egy teázóba látogatott el Szingapúrban, mielőtt belépett egy matricát pillantott meg a bejárati ajtón. A matricán az állt, amennyiben beolvassa a feltüntettt QR-kódot, és kitölt egy online felmérést, egy csésze tejes teát kap ajándékba. A nő nem habozott kitöltötte a felmérést és beolvast a kódot. Aznap este a csalók beléptek a nő bankszámlájára, és 20 000 dollárt emeltek le róla - írja a Huffpost.

Könnyű terjesztés

A QR-kódok könnyen terjednek, mivel bármely felhasználó létrehozhatja és megoszthatja őket. Ez azt jelenti, hogy egy potenciális támadó könnyen terjesztheti a hamis kódokat vagy kártékony linkeket az interneten vagy nyomtatott anyagokon keresztül.

Kapcsolódó alkalmazások biztonsága

A QR-kódok beolvasásához olyan alkalmazásokat használunk, amelyek gyakran hozzáférnek a készülékünk bizonyos funkcióihoz és adataihoz. Ha egy QR-kódhoz kapcsolódó alkalmazást nem megfelelően állítottak be vagy nincs frissítve, az növelheti a biztonsági kockázatokat.

Adatforgalom követése

Néhány QR-kód az internetre irányít, és az adatforgalmat követi. Ez azt jelenti, hogy a cégek vagy hirdetők információkat gyűjthetnek arról, hogy mikor, hol és ki olvasta be a kódot. Ez adatvédelmi aggályokat vet fel, különösen, ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy az adatokat milyen célra használják fel.

Hogyan védekezhetünk a QR-kódok veszélyei ellen?

  • Alapos ellenőrzés

Mindig ellenőrizd a QR-kódokat, mielőtt beolvasnád őket. Ha valami gyanús vagy ismeretlennek tűnik, ne olvasd be.

  • Frissített alkalmazások

Győződj meg arról, hogy a QR-kódokat beolvasó alkalmazásod mindig frissítve van és a legújabb biztonsági intézkedésekkel rendelkezik.

  • Védelem a malware ellen

Telepíts egy megbízható vírusirtót és rendszeresen frissítsd. Ezzel minimalizálhatod a rosszindulatú szoftverek veszélyét.

  • Adatvédelem

Legyél óvatos az érzékeny információk megosztásával QR-kódokon keresztül, és csak megbízható forrásokból származó kódokat olvass be.

Legyél óvatos az érzékeny információk megosztásával QR-kódokon keresztü Forrás: ANP via AFP/Jeffrey Groeneweg

  • Adatok követése

Ellenőrizd az alkalmazások engedélyeit, és korlátozd a hozzáférést az adataidhoz, ha aggódsz az adatok követése miatt.

  • Okos döntések

Legyél óvatos és gondos, amikor QR-kódokat olvasol be, és ha bármilyen gyanús tevékenységet észlelsz, azonnal jelentsd azt a megfelelő hatóságoknál.

Fontos!

Semmiképen se hagyj megnyitott kapukat a potenciális támadók vagy adatlopók számára. Rendszeresen ellenőrizd az eszközödet, hogy ne legyenek rajta elavult alkalmazások vagy hibás beállítások, és

soha ne ossz meg olyan érzékeny információkat QR-kódokon keresztül, amelyeket nem ellenőriztél alaposan.

A QR-kódok használata az elkövetkezendő években még inkább részesévé válik a mindennapjainknak, azonban fontos megérteni és felkészülni az ezzel járó potenciális veszélyekre. A megfelelő tájékozottság és fokozott óvatosság segíthet abban, hogy az emberek jobban védekezzenek az ilyen kockázatok ellen, és élvezhessék a QR-kódok nyújtotta kényelmi előnyöket, anélkül hogy veszélyeztetnék magukat vagy személyes adataikat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.