Végre megoldódhat Stonhenge rejtélye: egy 9000 éves víz alatti város segíthet megfejteni az eredetét

Forrás: robertharding via AFP/Neale Clark/Neale Clark -
rejtély régész kőkör szerkezet Ehud Galili Stonehenge
Stonehenge a világ egyik legismertebb ókori csodája. Létrejöttének módja és célja mindig is érdekelte az emberiséget. Lehet, hogy most végre a kutatók rájöttek a hatalmas kőépítmény titkára vagy legalábbis annak egy kis szeletére. 

Az Egyesült Királyságban több mint 1000 kőkör létezik, abból csak Skóciában 508. Közülük a Stonehenge, amely vélhetően a késő neolitikumból és a kora bronzkorból származik, számos legenda tárgya, létrejötte okát azonban még nem tárták fel, de folyamatosan kutatják. Egy időben még olyan képtelen teória is felmerült, hogy ufók építhették.

A monumentális kőépítményekről többnyire úgy tartják, hogy vallási, rituális céllal hozták létre őket, de ezt a legtöbb esetben, így a Stonehenge-nél is bizonyítani kell.

Egy víz alatti település segítheti a régészeket

Egy korábbi, Izrael partjainál történt felfedezés most némiképp megmagyarázhatja a Stonhenge rejtélyét. Az izraeli Atlit kisváros mellett ugyanis egy ősi, elsüllyedt településre bukkant Ehud Galili tengerészeti régész, aki rutinszerű merülést hajtott végre körülbelül 400 méterre a parttól.

A Stonehenge a világ egyik legtitokzatosabb építménye Forrás: robertharding via AFP/Neale Clark/Neale Clark

Kőkört is találtak a mélyben fekvő faluban

A szakemberek arra jutottak, a fal egykor egy ház része volt, ezért tovább kutattak és pár nap múlva újabb házmaradványokat találtak a közelben, sőt megtalálták azoknak az embereknek a csontvázait is, akik egykor ott lakhattak. Kormeghatározással feltárták, hogy a helyszín csaknem 9000 éves, így a Föld egyik legrégebbi emberi települése. Az egykori falu közepén egy titokzatos - a Stonehenge-hez hasonlatos - kőkör állt, szinte tökéletes állapotban.

Felmerül a kérdés, mi köze mindennek a Stonehenge-hez?

A kutatók szerint a víz alatt talált elhagyott település egyedülálló betekintést nyújt annak megértéséhez, hogy miért is készült a kőkör, amelynek köveibe csészenyomokat véstek. A régészek úgy vélik, hogy ezek a nyomok valaha pohártartóként működtek, ami arra utal, hogy az építményt valamilyen vízi rituáléhoz használták. Ezen kívül a kövekben antropomorf barázdákra is figyelmesek lettek, amelyekről úgy vélik, kis istenfigurák, így a vallási cél is igazolva látszik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.