Szupermasszív fekete lyukra bukkantak az univerzum szélén: a legnagyobb, amit valaha észleltek

Forrás: AFP/Carl Knox -
galaxis fekete lyuk csillagközi por univerzum szupermasszív
A szupermasszív fekete lyuk több mint egymilliárd naptömegnyi csillagközi port tartalmaz, egy extrém galaxis közepén fekszik, és több mint 13 milliárd éves múltra tekint vissza.

Az univerzum peremén megbúvó szupermasszív fekete lyuk az egyik legnagyobb, amit valaha észleltek.

Több mint egymilliárd naptömegnyi csillagközi port tartalmaz és 1000-szer gyorsabban képez csillagokat, mint a mi Tejútrendszerünk. A kozmikus kolosszus egy szélsőséges galaxis közepén fekszik, és több mint 13 milliárd éves múltra tekint vissza.

Ez a felfedezés segíthet megválaszolni a csillagászat egyik legnagyobb titkát:

hogyan alakultak ki a szupermasszív fekete lyukak az űrben.

Illusztráció Forrás: AFP/Carl Knox

Ezek az eredmények azt sugallják, hogy a nagyon korai szupermasszív fekete lyukakat gyakran eltakarta a por, talán a galaxisukban zajló intenzív csillagkeletkezési tevékenység következtében" - mondta dr. Ryan Endsley, az austini Texasi Egyetem vezető szerzője. Hozzátette, többen felvetették már ezt a lehetőséget korábban, ezért öröm az első megfigyelésen alapuló bizonyítékát látni ennek a feltételezésnek. Még az is lehet, hogy ez egy „hiányzó láncszem" a Napunkhoz hasonló sok csillagot képző galaxisok és az első szupermasszív fekete lyukak között. A COS-87259 becenévre keresztelt galaxis az intenzív csillagkeletkezési hullámtól fényesen ragyog.

Szinte minden galaxis középpontjában fekete lyukak vannak, amelyek tömege több milliószor vagy milliárdszor nagyobb, mint a Napunké - írja a Mirror. Az új fekete lyukkal kapcsolatban különösen megdöbbentő, hogy az égbolt egy viszonylag kis részén azonosították. Ez arra utal, hogy a nagyon korai univerzumban több ezer hasonló fekete lyuk létezhet. Ez a korábbi adatok alapján teljesen váratlan felfedezés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.