Velük rémálom a munkahely: a 10 legproblémásabb főnök a moziból

főnök magazin diktátor önigazolás Sátán
Elnyomó diktátorok, szexuális zaklatók, passzív-agresszív szemétládák, de még maga a Sátán és Drakula is felvonul a listánkon, amire a frissen érkező Mindent szabad című munkahelyi-párkapcsolati thriller kapcsán gyűjtöttük össze a legförtelmesebb főnököket.

Csillagok háborúja (1977)

Ki is pontosan Darth Vader a Galaktikus Birodalomban? Oké, ő a főgonosz, meg a Császár tanítványa a sötét Erő művelésében, de mi a beosztása? Sokszor úgy tűnik, minta a Halálcsillag építésvezetője volna, és ebben a minőségében pontosan úgy ugráltatja a munkavállalóit, mint bármilyen kellemetlen főnök, aki „fölöttébb elégedetlen az önök munkaütemével". Azzal a nem elhanyagolható kivétellel, hogy Darth Vader főnöki eszköztárában a távolról fojtogatás is helyet kap.

Macskafogó (1986)

"— Mehet, Safranek, és üdvözlöm a kedves feleségét!
— Köszönöm Uram, de már egy éve Önnel él."
Ha az ember főnöke így köszön el a munkaidő végén, akkor nem igazán zárja őt a szívébe, pláne ha minden más ügyben is élvezettel gyötri a szerencsétlen titkárát. Mr. Tájfel alakjába amúgy is beleszőtték az alkotók az összes rossz (és kapitalista!) főnökkel kapcsolatos sztereotípiát: szivarozik, csíkos öltönyt hord, dúsgazdag, és persze a lehető legembertelenebb (legmacskátlanabb?) módon használja ki a beosztottjait.

Zaklatás (1994)

A munkahelyi főnök-beosztott hatalmi helyzet sok visszaélésre ad alkalmat, mind közül a legcsúnyábbak pedig a szexuális zaklatási ügyek tudnak lenni. Néha pedig az „erősebbik nem" tagjai is kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor valamiért ők a gyengébbek, és ezzel visszaél a másik. Michael Douglas is így jár ebben a filmben, amikor megkapja főnöknek azt az exét (Demi Moore), aki nem volt képes túltenni magát a szakításukon.

Az ördög ügyvédje (1997)

Egyetlen állás sem ér annyit, hogy eladjuk érte a lelkünket, és erre ebben a filmben maga a Sátán hívja fel a figyelmünket, mint a létező legrosszabb főnök. Persze eleinte úgy tűnik, hogy nem is olyan vészes, és nem is olyan ördögi az Al Pacino alakította cégvezér: egyedülálló karriert és lehetőségeket kínál, bevezeti az ifjú ügyvédet (Keanu Reeves) a magaséletbe, hogy aztán jöjjön a feketeleves, ami szokás szerint az alkalmazott feleségére van a legsokkolóbb hatással. És persze mint minden rossz főnök, önigazolásként a Sátán is felfelé mutogat.

Hivatali patkányok (1999)

A munkahelyi komédiák egyik alapfilmjében a mémmé vált Lumbergh az a tenyérbemászó főnök, aki ritka gusztustalan, passzív-agresszív módon tudja az állandóan kezében tartott bögre kíséretében folyamatos túlórákra és hétvégi melókra utasítani a dolgozóit. Nem csoda, ha ezek után a beosztott egyszer csak nem bírja tovább, és az értelmetlenül őrjítő irodai munka viszontagságai elől a történet főhőse a teljes nemtörődömség állapotába menekül, ez pedig váratlanul sikeresnek bizonyul.

Az ördög Pradát visel (2006)

Egy igazi hárpiát alakít a szenzációs Meryl Streep divat(lap)diktátorként ebben a filmben, akinek mintha a legkedvesebb szórakozása lenne, hogy a beosztottjai agyára menjen a mindenféle szeszélyes kívánságaival. Erre pedig az sem mentség, ha közben tényleg eléggé jó az ízlése, és stílusos bombanőt farag a rút kiskacsa főhősnőből. De talán még egy hárpia szíve is meglágyítható ezzel-azzal.

Förtelmes főnökök (2011)

Egy vígjáték, aminek nem csak a címe, de az alapkoncepciója is épp az, mint a cikkünk témája. Persze nem csak bemutatni igyekszik a szörnyű munkahelyi górékat, de ellenakciók is szóba jönnek ellenük: a film három főhőse, három jóbarát megpróbálja végső kétségbeesésében eltenni láb alól is egymás három főnökét. Három évvel később pedig a második részben visszatértek, és a célpontjuk már csak egyetlen befektető, aki a beszállása után tönkre akarja tenni a közös üzletüket. Ráadásul a mögöttük hagyott főnökök sem tűntek el nyomtalanul, ahogy az sajnos az életben is lenni szokott.

Botrány (2020)

A munkahelyi zaklatási ügyek a #MeToo-mozgalom révén kerültek az utóbbi években igazán a figyelem középpontjába, aminek köszönhetően remélhetőleg a jövőben minden főnök ezerszer meggondolja, hogy illetéktelen módon közeledjen a beosztottjaihoz. Ennek a folyamatnak egy fontos állomását jelentette az a botrány, ami az egész amerikai közéletet megrázta: a konzervatív FOX News alapítóját és vezérét azzal vádolta meg három női alkalmazottja, hogy a hatalmával visszaélve rendszeresen zaklatta őket. Nicole Kidman, Charlize Theron és Margot Robbie, azaz a hollywoodi sztárszínésznők élvonala alakítja a filmben azokat a nőket, akik a karrierjüket kockáztatva kezdtek harcolni az igazukért – miközben persze rápillanthatunk egy ilyesfajta ügy hátterére és messzire vezető szálaira is.

Renfield (2023)

Drakulát amúgy se szokás a filmtörténet legpozitívabb karakterei közé sorolni, és épp elég csúnyaság van a rovásán, de ami főnökként művel, az már tényleg túlzás. Nem is bírja ezt elviselni az őt hosszú-hosszú ideje szolgáló familiárisa, aki még terápiás csoportba is elmegy kínjában. A Renfield főszereplője így nem a Nicolas Cage által alakított Drakula, hanem a rettegett gróf szolgája, aki már nagyon szabadulni szeretne a bántalmazó munkakapcsolatból, ezért aztán összefog egy tűzrőlpattant rendőrlánnyal.

Mindent szabad (2023)

Épp a napokban került fel a Netflix kínálatába ez a remek párkapcsolati thriller, amiben egy ideálisnak tűnő szerelmi viszonyt munkahelyi ügyek tesznek próbára, majd változtatnak háborúskodássá. A boldog szerelmespár mindkét tagja ugyanis közös munkahelyen dolgozik, majd az egyikükből főnök lesz, és ez nem a régóta a pozíciót ambicionáló vőlegény, hanem a menyasszony. Belénk kódolt és a társadalom által elvárt nemi szerepekről fontos kérdéseket tesz fel az Alden Ehrenreich és Phoebe Dynevor főszereplésével készült új meglepetéssiker, ami közben még szexi thrillerként is tud működni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.