Földi paradicsomként hirdették, most teljesen lakatlan ez a szellemváros: egymillió embernek adott volna otthont

Forrás: AFP/Mohd Rasfan -
szellemváros metropolisz Malajzia Forest City
Egymillió embernek adott volna otthont a malajziai "földi paradicsomként" hirdetett épületkomplexum, de a projekt csúfos kudarccal ért véget: elhagyott szellemváros lett, mindössze néhány száz ember él ott egy krokodiloktól hemzsegő folyó partján. 

Hatalmas projektként indult annak idején Malajziában egy luxuskomplexum: a cél egy környezetbarát metropolisz építése lett volna, golfpályával, víziparkkal, irodákkal, bárokkal és éttermekkel. A több ezer hektárnyi - Monacónál majdnem négyszer nagyobb - területen elterülő Forest City az építtető cég szerint egymillió embernek adott volna otthont. Nyolc év telt el azóta, és ma egy elhagyatott szellemvárosként áll egy krokodiloktól hemzsegő folyó partján.

Forest City ma egy elhagyatott szellemvárosként áll egy krokodiloktól hemzsegő folyó partján Forrás: AFP/Mohd Rasfan

A teljes projektnek mindössze 15 százaléka készült el, az ambíciózus tervekből alig valósult meg valami.

A tervek beharangozásakor azt állították, hogy a középosztálybelieknek készül, ám a lakóegységek eladási árai messze elérhetetlenek voltak az átlag malajziaiak számára.

A lakóegységek eladási árai messze elérhetetlenek voltak az átlag malajziaiak számára Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Ennek eredményeként az épületek nagy része üresen áll, az üzletek, bevásárlóközpontok bezártak, a temérdek lakásból csak néhányban ég a lámpa.

Üres játszótér, rozsdásodó autók és eldobált sörösüvegek láthatóak mindenhol, valamint a kihalt strand. A vízben akkor sem lehetne úszni, ha hemzsegnének ott az emberek, ugyanis tele van krokodilokkal.

Az üzletek, bevásárlóközpontok bezártak Forrás: AFP/Mohd Rasfan

Joanne Kaur, Forest City egyik lakója elmondta a BBC-nek: „Ez a hely hátborzongató. A folyosó akkor is sötét, amikor nappal kilépsz a bejárati ajtón. Sajnálom azokat az embereket, akik tényleg befektettek, és itt vásároltak lakást. A lehető leghamarabb szeretnénk kiköltözni." Ő és férje az egyik toronyház 28. emeletén laknak - és ők az egyetlenek az egész emeleten - írja a The Sun.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.