Évfordulós művészeket köszöntött az Opera a magyar kultúra napján

kultúra Magyar Állami Operaház évforduló Marton Éva
Jubiláló örökös tagjainak köszöntése mellett az idén 140 éves Magyar Állami Operaház ünnepi kiadványairól, az induló Marton Éva operastúdióról, készülő Pártay Lilla-koreográfiáról és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek sikereiről is beszámolt a dalszínház vezetése a magyar kultúra napja alkalmából megtartott sajtótájékoztatóján. A dalszínház ismertette digitális programját is, amiben elérhetővé vált Ránki György Az ember tragédiája című operája.

Új kiadványokkal is ünnepel a 140 éves Opera

Dr. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója utalt a dalszínház megnyitásának idén esedékes 140 éves jubileuma kapcsán az év néhány várható eseményére: az intézmény többek közt ünnepi társulati üléssel, az Opera örökös tagjait bemutató reprezentatív kiadvánnyal és a felújított Operaházról szóló fotóalbummal is készül az évfordulóra. Várhatóan tavasszal jelenik meg ugyancsak az Opera gondozásában Karczag Márton, a dalszínház emléktárvezetőjének gróf Bánffy Miklós kormánybiztosi és Hevesi Sándor főrendezői periódusát (1912-1918) feldolgozó könyve és Dr. Marton G. Zoltán A Császárné szolgálatában című önéletrajzának második kötete, ami Marton Éva férjének szemszögéből 1990-től a közelmúltig dolgozza fel a világhírű szoprán pályáját. A 2024/2025-ös évad műsorát a tavaszi napéjegyenlőség napján, március 21-én hirdeti meg az Opera. A főigazgató beszámolt arról is, hogy az év során külsejében megújul és felhasználóbarátabb keresési formákkal bővül az OPERA DigiTár online adatbázisa, amiben az elmúlt 139 évad csaknem 60 ezer előadása és több mint hétezer művész pályája kutatható.

Forrás: --

A magyar kultúra napja alkalmából az OPERA a közelmúltban jubilált örökös tagjait is köszöntötte az esemény résztvevői között. Szinetár Miklóst Erkel színházi rendezői debütálása 65., Pászthy Júliát operaházi énekesi bemutatkozása 50. évfordulója, Szumrák Vera balettművészt, Misura Zsuzsa és Molnár András operaénekeseket pedig kerek születésnapjuk alkalmából ünnepelte a dalszínház vezetése.

Forrás:

Indul a Marton Éva operastúdió

Almási Tóth András, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Opera Programjának vezetője is egyben, arról beszélt, hogy csaknem egy évtizedes tervezés és előkészítés után az Opera a Zeneakadémiával partnerségére számítva 2024 szeptemberétől útjára indítja a Marton Éva operastúdiót, aminek célja, hogy pályakezdő operaénekesek számára az opera vezető szólistáinak énekmesteri közreműködésével biztosítson posztgraduális képzést és a lehetőséget színpadi tapasztalatok bővítésére. A tervek szerint az operastúdió résztvevői a dalszínház előadásainak kisebb szólista szerepeiben, illetve coverként szereznének gyakorlatot, de minden évadban egy önálló produkcióban is bemutatkoznának. Az operastúdiós képzés az Eiffel Műhelyház területén található állomásépület felújításáig az Eiffel csarnokban valósul meg. A Magyar Állami Operaház története során hasonló céllal korábban már működtetett ösztöndíjprogramot és operastúdiót, megfelelő infrastruktúra és anyagi háttér hiányában azonban ezek a kezdeményezések a 2000-es évek végére elhaltak.

Forrás: --

Új magyar operák hangfelvételei az OperaTrezor-sorozatban

Rajna Martin, az Opera első karmestere a magyar kultúra napja alkalmából a dalszínház digitális programjait összegezte. A Magyar Állami Operaház fontos feladatának tekinti, hogy mindenki számára hozzáférhetővé tegye a magyar operaszerzők műveit. Ennek részeként immár 26 opera és egy balettszvit zenéje érhető el a vezető zenei streamingszolgáltatók kínálatában, köztük Erkel Ferenc, Bartók Béla, Kodály Zoltán és Dohnányi Ernő, valamint Petrovics Emil, Szokolay Sándor és kortárs szerzők művei. Legfrissebb darabként a napokban jelent meg a kínálatban Ránki György Az ember tragédiája című operája, amit az 1970-es ősbemutatón rögzített a Magyar Rádió az Operaházban. A felvételen a főbb szerepeket Bende Zsolt (Ádám), Házy Erzsébet (Éva), Udvardy Tibor (Lucifer) és Ütő Endre (Az Úr hangja) énekli, a Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát Erdélyi Miklós dirigálja.
Az OPERA célja, hogy a dalszínházban színpadra állított minden magyar operából stúdiófelvétel is készüljön, amikkel az elérhető művek listája tovább bővülhet. Jelenleg hét darab jogosítása van folyamatban, köztük Petrovics C'est la guerre, Szokolay Vérnász és Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita című alkotása, valamint a Bánk bán olasz nyelvű változatának részletei.

Az Opera emellett két podcast-sorozattal is jelen van az online térben: a streaming-szolgáltatók oldalán és a dalszínház honlapján is elérhető Kódfejtő az előadások megtekintéséhez nyújt rövid tartalmi és történeti áttekintést, míg a MűGond hermeneutikai körrel együttműködésben létrejövő Abszolút hallás a produkciók mélyebb elemzésére vállalkozik.

A dalszínház honlapján az Opera otthonra fül alatt elérhető Opera On Demand szolgáltatásában jelenleg öt opera, valamint két kortárs és két klasszikus balettprodukció érhető el, emellett az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával, 17 ország 35 operájának közreműködésével működő OperaVision internetes portálon 2017 óta rendszeresen fellelhetők a budapesti dalszínház produkció. A platformon épp január 19-én debütált Eötvös Péter világhírű operaszerző az OPERA felkérésére írt első magyar nyelvű alkotása, a Valuska, amely hat hónapon át lesz az interneten ingyenesen megtekinthető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.