Macskák világnapja: a nap, ami a bársonytalpúakról szól

Bengali macska
Alexander_Evgenyevich/Shutterstock - Alexander_Evgenyevich
felelős állattartás cica háziállat macska
A macskák hosszú évtizedek óta a legnépszerűbb háziállatok, őket követik a kutyák, majd a rágcsálók. A macskák sikere azonban máig veretlen, mégis közel 500 millió kóbor macska él világszerte. Kilenc élet mellé több világnap is jár.

A macskáknak több világnapjuk is van, ami a kilenc élethez jár. A két kisebb között szerepel a nemzeti "öleld meg a macskádat"-nap június 4-én, és a nemzeti fekete macskák napja október 27-én.

Nagy világnapból három is jutott a bársonytalpúaknak. Augusztus 8-án tartják a nemzetközi macskák világnapját, amit 2002-ben a Nemzetközi Állatjóléti Alapítvány (IFAW) kezdeményezett. A célja felhívni a figyelmet a felelős állattartásra, a kóbor állatok nagy száma okozta problémákra.

A világon mintegy 80 millió macskatartót tartanak számon, akik közül egyre többen csatlakoznak évről-évre a kezdeményezéshez. A világnapon számtalan helyen buzdítják örökbefogadásra az embereket. A Rex Kutyaotthon Alapítványban például a világnap alkalmából MacskakávéZOO-t nyitnak és előadásokat is tartanak az érdeklődőknek.

A nemzetközi macskanapot 2005. október 29-e óta tartják. Ezt az Állatok Elleni Kegyetlenség Megelőzése Amerikai Társaság (ASPCA) nevű szervezet segítségével kezdeményezte egy állatszakértő. A cél ugyanaz, az állatok jóllétének biztosítása és gazdásítása, ennek érdekében pedig aznap rengeteg ismeretterjesztő anyagot tesznek közzé az interneten.

nő, macska, otthon
Forrás: Shutterstock

Európában 1990 óta a legtöbb országban február 17-én tartják a Macskák világnapját, mely Olaszországból ered. Náluk azonban csak március első napján ünneplik a cicákat. Ezt a napot  Claudia Angeletti újságírónak és a Tuttogatto (Mindenmacska) magazin olvasóinak köszönhetjük, melynek dátumához olvasói szavazást írtak ki. A legmeggyőzőbb érveket a választott dátumhoz Oriella Del Col fogalmazta meg:

Február 17-e a vízöntő csillagjegyébe tartozik. A jegy szülöttei, akár a macskák, szabad és független szelleműek, öntörvényűek és szeretik a szabályok nélküli életet. Ugyanakkor a 17-es számot az olaszok a balszerencsével kapcsolják össze, akárcsak a macskákat. Ez onnan ered, hogy a római XVII. szám anagrammája „VIXI” – ami azt jelenti „éltem”, tehát már „meghaltam”. Az olaszok ráadásul úgy vélik, hogy a macskáknak hét életük van, nem kilenc, mint nálunk, tehát egy életet hétszer élhetnek, ami szintén beleillett a 17-es szám választásába. 

macskák, utca, kóbor állatok
Forrás: Shutterstock

Ezen a napon Olaszországban számos macskabarát egyesület szervez kiállításokat, konferenciákat február 17-től március végéig, mintegy 44 napig. Az egyik leghíresebb a La Città dei Gatti, (A macskák városa) elnevezésű fesztivál, amit Rómában és Milánóban tartanak. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.