Az valószínűleg köztudott, hogy asztronauták küldetés alatt egészen más étrendet követnek, mint a Földön. Hogy pontosan milyet és hogy mit eszik Kapu Tibor az űrben, a cikkünkből kiderül.
Űrutazás előtt Kapu Tibor már hónapokig speciális diétát követett. Egyes hétköznapi ételek – mint a bab, hagyma vagy szénsavas és szeszesitalok – tiltólistán vannak, mert súlytalanságban kellemetlen vagy veszélyes tüneteket okozhatnak. Kenyér sem mehet az űrbe, mivel a morzsák kárt tehetnek a műszerekben – helyette például tortillát visznek.
A magyar asztronauta menüjét a Nemzeti Agrárkutató Központ segítségével állították össze: csirkepaprikás, tejberizs és egy különleges, tápláló űrcsoki is szerepel az étlapon – mindez tubusba vagy tasakba zárva, fagyasztva vagy porítva – írja a Bors.
Odafönt az ízek tompábbnak tűnhetnek – a folyadékok eloszlása megváltozik, így sok űrhajós náthás érzetre panaszkodik. Só és bors csak folyékony formában vihető fel, így az ételeket is ehhez igazítják.
Az ételek felmelegítése és elfogyasztása sajátos folyamat: címkézett tasakokból, mágneses evőeszközökkel, lebegve esznek. A közös étkezések segítenek fenntartani a csapatszellemet is. Napi ötszöri étkezéssel, körülbelül 2800 kalóriát fogyasztanak – nem élvezetből, hanem precízen megtervezett szükséglet szerint.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.