Tojás- és tejmentes karácsonyi almás pite recept

Forrás: Shutterstock -
tojásmentes karácsony recept tejmentes almás pite sütemény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az almás pite akkor finom, ha a tészta omlós, az alma pedig elolvad az ember szájában. Szinte nincs olyan ember, aki ne szeretné, de kevesen gondolnák, hogy létezik egy tipikus karácsonyi verziója is. Ezt fogjuk most megmutatni!

Hozzávalók

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg margarin
  • 10 dkg nádcukor
  • 1 ek vaníliás pudingpor
  • mézeskalács fűszerkeverék ízlés szerint
  • 1 csipet só
  • 1 dl víz

Az almás töltelékhez:

  • 4-5 közepes alma
  • 5-10 dkg cukor
  • 1-2 tk mandulaaroma
  • 5 dkg margarin

Plusz:

  • margarin és liszt a formához
  • kevés méz a sütemény tetejére
Tojás- és tejmentes karácsonyi almás pite Forrás: Shutterstock

Elkészítés

A margarint összemorzsoljuk a liszttel és a pudingporral, majd a tálban mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük bele a cukor, só, mézeskalács fűszer és víz keverékét, majd összegyúrjuk. Miután szépen összeállt - ha kell, pici vizet tehetünk hozzá -, két gombócot formázunk belőle és hideg helyen 30 percig pihentetjük.

A meghámozott almákat vágjuk vékony cikkekre, egy tálban keverjük össze a cukorral és a mandulaaromával. Ez utóbbiból érdemes zöldet választani, mely beszínezi az almákat, és így sokkal érdekesebb lesz a sütemény.

Miután letelt a fél óra, a két rész tésztát egyenként nyújtsuk vékonyra. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy pite-, vagy egy gyümölcstorta formát. Helyezzük az egyik tésztát az aljára, erre halmozzuk rá az almákat és a felaprózott margarint, majd fedjük be a másik tésztával. Tetejét szurkáljuk meg villával, és kenjük be egy kevés mézzel.

180 fokra előmelegített sütőben süssük addig, míg a teteje aranybarna nem lesz.

Jó étvágyat!

Fehér csokoládés, tojás- és lisztmentes túrótorta – Sütés nélkülhttp://www.life.hu/karacsony/recept/20171130-fehercsokolades-tojasmentes-lisztmentes-turotorta-sutes-nelkul.htmlA túrótorta ezerféleképpen elkészíthető finomság, melyet végtelenül egyszerű karácsonyos hangulatba hozni. Igazán kifinomult és egyszerű desszert. Hűvösségével - a forró ételek után - remek kontrasztot ad az ünnepi ebédnek, vacsorának. Ez a recept ráadásul tojás- és lisztmentes, így az érzékenyebb családtagok is bátran fogyaszthatják. ReceptOrigoAda bonbonokkal várja haza karácsonyra a szerelmét http://www.life.hu/karacsony/recept/20161205-ada-ezt-kesziti-karacsonyra-finomsaggal-varja-az-unnepeket-recept.htmlA dögös műsorvezető a személyre szabott ajándékokon kívül mindig készül valami különlegességgel karácsonyra. Most egy saját készítésű bonbonnal rukkolt elő, amelyet akár te is elkészíthetsz az otthonodban. ReceptOrigoNincs sok időd? Készíts karácsonyi desszertet 15 perc alatt!http://www.life.hu/karacsony/recept/20151204-harom-gyorsan-elkeszitheto-karacsonyi-finomsag.htmlAz ünnepi rohanásban a hátad közepére kívánod a sütés-főzést? Hogy megkönnyítsük a dolgod, a következőkben három 15 perc alatt, egyszerűen elkészíthető finomságot válogattunk össze neked! ReceptThinkstockZimány Linda ínycsiklandó bejglivel készül - Fotó!http://www.life.hu/karacsony/recept/20161222-zimany-linda-bejglit-sut.htmlMinden családban vannak szokványos ünnepi fogások, ilyen például a bejgli, amit nagyon sokan előszeretettel sütnek. Zimány Linda is lelkesen sürög-forog a konyhában. Recept--Pataki Ádám ezzel a recepttel várja az ünnepeket http://www.life.hu/karacsony/recept/20161130-pataki-adam-cukrasz-liptai-claudia-parja-ezzel-a-finomsaggal-varja-az-unnepeket.htmlA Pataki cukrászda tulajdonosa nemcsak az üzletben, de a magánéletben is sikert sikerre halmozott ebben az esztendőben. Nemrég újra édesapa lett, mely biztosan bearanyozza a mindennapjait. Ám a karácsony közeledtével Ádám nem lazíthat, így kifaggattuk, ő hogyan készül az ünnepekre, sőt egy isteni recepttel is meglepett minket. Recept--Wolf Kati a lányaival együtt készíti az ünnepi menüt http://www.life.hu/karacsony/recept/20161208-wolf-kati-imadja-a-karacsonyi-eteleket-susd-meg-az-o-kedvenc-receptjet.htmlA gyönyörű magyar énekesnőnek nagyon fontosak az ünnepek, hiszen ilyenkor tud együtt lenni a legtöbbet a családjával. A díszítés mellett persze a főzés is közös munka ilyenkor, melyről Kati örömmel mesélt a Life.hu-nak. Recept--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.