Ahány ország, annyi sütemény: ezt eszik a nagyvilágban karácsonykor

Forrás: Shutterstock -
karácsony recept gasztro sütemény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy nálunk a bejgli, a hókifli, a zserbó és a különféle diós-narancsos-fahéjas sütik a legnépszerűbbek karácsonykor, úgy a különböző nemzeteknek is megvan a maguk tradicionális ünnepi desszertje. Nézzük, hol, mit esznek a szeretet ünnepén! 

Olaszország

Az olaszoknál az egyébként nálunk is ismert panettone, azaz édes kenyér nélkül elképzelhetetlen a karácsony. A leginkább a mi gyümölcskenyerünkhöz hasonlít, a desszertet kandírozott gyümölcsökkel, mazsolával és magvakkal sütik össze, és azt szeletelik.

Panettone Forrás: Shutterstock

Mexikó

Mexikóban a tres leches, vagyis a háromtejes piskótatorta zárja az ünnepi menüt. A piskótára háromféle tejet locsolnak, és még tejszínhabot is tesznek rá.

Tres leches Forrás: Shutterstock

Anglia

Angliában nincs ünnep a jellegzetes karácsonyi puding nélkül. Általában hetekkel korábban elkészítik, és karácsonyig hűtik. Gyümölcsökkel ízesítik, de sok helyen brandy is kerül bele.

Karácsonyi puding Forrás: Shutterstock

Spanyolország


A flan, azaz a sült puding a spanyolok karácsonyi kedvence, amelyet általában karamellkrémmel fogyasztanak. Nem túl bonyolult elkészíteni, és csak tejre, cukorra, vaníliára, tojásra és egy kis citromlére van hozzá szükség.

Flan Forrás: Shutterstock

Franciaország

A franciák hagyományos karácsonyi süteménye a fatörzs, ami tulajdonképpen egy csokikrémes piskóta, amelybe gyömölcsöket tesznek és marcipángombákkal díszítik.

Fatörzs Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.