Attól még, mert valaki szegény, nincs szüksége a lomjaidra

Forrás: Shutterstock -
karácsony adomány divat és dekor szabályok lomtalanítás rászorultság magazin segítség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ünnepek környékén sokan döntenek úgy, hogy támogatják a rászorulókat. Te is segítenél? Szép gesztus, feltéve, ha azt is szem előtt tartod, hogy a szegény ember is ember, ráadásul ami neked lom, az nagy eséllyel neki is csak szemét.

Mint mindennek, az adakozásnak is megvannak a maga szabályai. Ha nem vagy rutinos támogató, itt van néhány tipp, hogyan ne segíts!

Télen rövidnadrág? Na ne!

A gyereknek jövőre már nem lesznek jók az idén nyáron vett holmik, csak a helyet foglalják, meg kéne tőlük szabadulni. Kidobni sajnálod, de tárolni sem szeretnéd, eszedbe jut, hogy odaadhatnád egy rászoruló családnak. Ilyenkor az is jusson eszedbe, hogy a szegény sorsú család gyermekének is tél van, kabátra, sapkára, hosszúnadrágra, csizmára van szüksége, nem sortra, szandálra és trikóra. Ha tényleg oda szeretnéd adni valakinek a még jó állapotú nyári cuccokat, akkor tedd félre, míg szezonja lesz. Az adomány akkor lesz igazán adomány, ha akkor és annak adod, akinek és amikor szüksége van rá.

A szegény sorsú család gyermekének is tél van, kabátra, sapkára, hosszúnadrágra, csizmára van szüksége Forrás: Shutterstock

Véres ruha, ételfoltos póló és társaik

Ha te nem tudtad kimosni a ruhából a foltot - mert azért megpróbáltad, ugye? -, nagy eséllyel más se tudja majd. Alapszabály, hogy csak tiszta ruhát adományozzunk. A koszos, kimoshatatlan foltokkal tarkított textillel nem segítesz! Mindig arra gondolj, te hogy éreznéd magad, ha ilyen ajándékot kapnál. A segítségre szoruló embernek amúgy sem könnyű elfogadnia, hogy nem tudja megteremteni a családjának a legszükségesebbeket sem, épp eléggé szégyelli magát amiatt, hogy kérnie kell. A vérfoltos nadrágok - sajnos tényleg van ilyen - nemcsak esztétikai és higiéniai kérdéseket vetnek fel az emberiek mellett, de egészségügyi szempontból is kifogásolhatóak.

"Ez túl jó nekik"!

Neked már nem kell, szűk, bő, meguntad, a gyerek kinőtte, odaadnád, de olyan drága volt, márkás, már-már státuszszimbólum, gondolod, és mindjárt neki is esel, itt-ott megszaggatod egy kicsit, hadd látszódjon már azon az emberen, hogy körön kívül van, mondhatni nincstelen... Soha ne rúgj bele a földön fekvőbe! Adakozni, segíteni nem kötelező, ha nem teszed, sem leszel rossz ember. Ha azt érzed valamiről, hogy túl jó másnak, akkor inkább tartsd meg, vagy dobd ki, csinálj vele, amit csak akarsz, de ne add oda. Így ne...

Adakozni, segíteni nem kötelező, ha nem teszed, sem leszel rossz ember Forrás: Shutterstock

Te már nem ennéd meg, miért gondolod, hogy más igen?

Van különbség minőségmegőrzési idő és felhasználhatóság között, mindenhonnan ezt hallod a környezettudatosság élharcosaitól. Mégsem sütsz a lejárt lisztből, nem főzöl a fura szagú olajjal, és nem kened a kenyeredre a kétes állagú lekvárt sem. "De nekik még éppen jó lesz." Nem, nem lesz! Attól, hogy valaki éhezik, még nem eszik szemetet, az ehetetlen étel pedig bizony az. Ha tényleg sajnálod a nélkülöző gyermekeket, vedd meg a legolcsóbb kiló lisztet, tésztát, lekvárt, olajat! Nem kell drága ételekben gondolkodni, csak alapélelmiszerekben. És ha már karácsony, dobj mellé egy tábla csokit is. Nem is hinnéd, mekkora öröm ez annak a kisgyereknek, aki egész évben nem jut édességhez (se).

Összességében, ha karácsony környékén örömet szereznél azoknak, akiknek ebből máskor nem sok jut, úgy adj, mintha a saját szeretteidet ajándékoznád meg. Mert bár közhely, éppen ezért igaz: "Nagyobb boldogság adni, mint kapni."

Akik karácsonykor is segítenek - Egy lelkisegély-szolgálat mindennapjaihttp://www.life.hu/eletmod/20191219-akik-karacsonykor-is-segitenek-egy-lelkisegelyszolgalat-mindennapjai-kek-vonal.htmlKarácsony környékén megszaporodnak a lelkisegély-szolgálatok telefonhívásai. Sok gyermek és fiatal is a telefonkagyló után nyúl ilyentájt, mert magányosnak és reményvesztettnek érzi magát. A Kék-Vonal Gyermekkrízis Alapítvány önkéntesei nekik igyekeznek segítséget nyújtani. Hogyan? Összeállításunkból kiderül. ÉletmódOrigoFőként magányosak hívják a lelkisegély-szolgálatot advent idejénhttp://www.life.hu/hirek/20181224-fokent-maganyosak-hivjak-a-lelkisegely-szolgalatot-advent-idejen.htmlFőként a magány, a kapcsolatok hiánya miatt hívják az adventi időszakban az éjjel-nappal elérhető telefonos lelkisegély-szolgálatot a 116-123-as számon - hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában. HírekOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.