A mézeskalács tipikus karácsonyi sütemény, de abból a fajtából, amit már az ünnepi időszakban is szívesen majszolnak a gyerekek, eszegetnek a felnőttek. Azért, hogy ne kelljen heteket várnod a sütik elkészülte után arra, hogy fogvesztés nélkül beleharaphass, hoztunk egy olyan mézeskalács-receptet, ami az elkészültét követően azonnal fogyasztható. Sütésre fel!

 Egyből puha mézeskalács receptA tésztához:

50 dkg fehér liszt
15 dkg porccukor
15 dkg margarin
1 és 1/2 dl méz
1 és 1/2 tk szódabikarbóna
csipet só
2 tojás sárgája
2 tk mézeskalács fűszerkeverék

VAGY

3/4 tk fahéj
3/4 tk gyömbér
1/2 tk szegfűszeg
1/4 tk szerecsendió

 

MézeskalácsForrás: Shutterstock/New Africa

Elkészítés

Keverd össze a lisztet, a sót, a cukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát egy tálban. Egy másikban pedig a margarint, a mézet, és a két tojás sárgáját. Érdemes kézzel dolgoznod. Ezután egyesítsd a két tál tartalmát, majd addig gyúrd, amíg homogén masszát kapsz. Tedd lefedve a hűtőbe 1-2 órára.

Miután kivetted a tésztát, melegítsd elő a sütőt 180 fokra, a tepsit pedig béleld ki zsírpapírral. A tésztát nyújtsd ki körülbelül egy ujjnyi vastagságúra, és vágd ki kedved szerint különböző formákra, majd süsd 8-10 percig.

Várd meg, míg meghűl és már kezdődhet is az ünnepi nasizás! Lezárt tárolóban hetekig is puha marad.

A díszítéshez keverj össze 25 dkg porcukrot, 1 tojásfehérjét és egy cseppnyi citromlevet, majd tedd díszítőzacskóba, és kezdődhet is a minták rajzolása.

Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!
Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!