A közelgő ünnepek előtt megszaporodnak a netes rendelések, sokan azonban nem nézik meg, pontosan honnan rendelnek. Nemcsak a pénzedet bukhatod el, hanem könnyen pórul is járhatsz, ha sérülten vagy hiányosan érkezik az ajándék, amit aztán vissza sem tudsz küldeni.

Az utóbbi időben egyre több panasz érkezik a netes rendelésekkel kapcsolatban, ezért közleményt adott ki a FEOSZ, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége. A szervezet elsődlegesen arra kéri a váslárlókat, hogy minden esetben tájékozódjanak, és ellenőrizzék, kitől rendelnek, mert rengeteg olyan webáruház létezik, ahol a beazonosíthatóság nem egyértelmű.

A legjobb megoldás, ha magyarországi vállalkozástól rendelünk, ugyanis a problémát könnyebb megoldani egy magyar féllel, ellentétben egy külföldi, netán az Európai Únión kívüli céggel.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A FEOSZ pontokba szedte, mire figyeljenek a netes vásárlók, milyen jogok illetik meg őket és eloszlattak néhány tévhitet is.

1. A fogyasztóvédelmi jogszabályok fogyasztó alatt kizárólag természetes személyt értenek, így ha céges számlát kérnek vásárláskor, akkor már nem vonatkoznak a vásárlásra a fogyasztókat megillető jogok.

2. Nem feltétlenül követelheti a fogyasztó a 60.000 Ft-os terméket, ha elütés miatt vagy más okból 6000 Ft-ért hirdették a webáruház honlapján! De mégis mikor jár?

3. Internetes vásárláskor nem mindig illeti meg a fogyasztókat a tizennégy napos indokolás nélküli elállási lehetőség!

4. Ha meggondolta magát a fogyasztó, azt mindig írásban jelezze. Ilyenkor a fogyasztó saját költségén kell a terméket visszaküldeni, kivéve, ha ezt a webáruház nem vállalta önként!

5. Visszautaláskor nem vonhat le a webáruház a korábban kifizetett pénzből „használati díjat" vagy bármilyen más címen egyéb összeget. Erre csak és kizárólag akkor van lehetőség, ha kiderül, hogy a visszaküldés előtt a termék használhatóságának megállapításához szükséges mértéket meghaladóan használta a fogyasztó a terméket és emiatt csökkent annak az értéke.

6. Fontos, hogy mielőtt üzletben vásárolunk, tájékozódjunk a vállalkozás által biztosított akció pontos feltételeiről, szabályairól, időtartamáról, esetleg kérdezzünk is rá a helyszínen! Az ajándék vásárlásakor annak nyugtájára írassuk rá, hogy a kereskedő – arra az esetre, ha az nem hibás, viszont nem tetszik a megajándékozottnak – vállalja-e a cserét és meddig!

További részleteket a FEOSZ honlapján találhatsz.

Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!
Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!