Fontos figyelmeztetés érkezett karácsony előtt: ezeket tartsd észben, ha a netről vásárolsz!

Forrás: Shutterstock -
vásárlás visszaküldés divat és dekor tanácsok visszáru tippek netes vásárlás figyelmeztetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A közelgő ünnepek előtt megszaporodnak a netes rendelések, sokan azonban nem nézik meg, pontosan honnan rendelnek. Nemcsak a pénzedet bukhatod el, hanem könnyen pórul is járhatsz, ha sérülten vagy hiányosan érkezik az ajándék, amit aztán vissza sem tudsz küldeni.

Az utóbbi időben egyre több panasz érkezik a netes rendelésekkel kapcsolatban, ezért közleményt adott ki a FEOSZ, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége. A szervezet elsődlegesen arra kéri a váslárlókat, hogy minden esetben tájékozódjanak, és ellenőrizzék, kitől rendelnek, mert rengeteg olyan webáruház létezik, ahol a beazonosíthatóság nem egyértelmű.

A legjobb megoldás, ha magyarországi vállalkozástól rendelünk, ugyanis a problémát könnyebb megoldani egy magyar féllel, ellentétben egy külföldi, netán az Európai Únión kívüli céggel.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A FEOSZ pontokba szedte, mire figyeljenek a netes vásárlók, milyen jogok illetik meg őket és eloszlattak néhány tévhitet is.

1. A fogyasztóvédelmi jogszabályok fogyasztó alatt kizárólag természetes személyt értenek, így ha céges számlát kérnek vásárláskor, akkor már nem vonatkoznak a vásárlásra a fogyasztókat megillető jogok.

2. Nem feltétlenül követelheti a fogyasztó a 60.000 Ft-os terméket, ha elütés miatt vagy más okból 6000 Ft-ért hirdették a webáruház honlapján! De mégis mikor jár?

3. Internetes vásárláskor nem mindig illeti meg a fogyasztókat a tizennégy napos indokolás nélküli elállási lehetőség!

4. Ha meggondolta magát a fogyasztó, azt mindig írásban jelezze. Ilyenkor a fogyasztó saját költségén kell a terméket visszaküldeni, kivéve, ha ezt a webáruház nem vállalta önként!

5. Visszautaláskor nem vonhat le a webáruház a korábban kifizetett pénzből „használati díjat" vagy bármilyen más címen egyéb összeget. Erre csak és kizárólag akkor van lehetőség, ha kiderül, hogy a visszaküldés előtt a termék használhatóságának megállapításához szükséges mértéket meghaladóan használta a fogyasztó a terméket és emiatt csökkent annak az értéke.

6. Fontos, hogy mielőtt üzletben vásárolunk, tájékozódjunk a vállalkozás által biztosított akció pontos feltételeiről, szabályairól, időtartamáról, esetleg kérdezzünk is rá a helyszínen! Az ajándék vásárlásakor annak nyugtájára írassuk rá, hogy a kereskedő – arra az esetre, ha az nem hibás, viszont nem tetszik a megajándékozottnak – vállalja-e a cserét és meddig!

További részleteket a FEOSZ honlapján találhatsz.

Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!
Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.