Így takaríts hogy ne legyen idegtépő az ünnepi készülődés

karácsony advent takarítás lakberendezés tipp
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ünnepi készülődés nemcsak izgalommal és tervezgetéssel jár, hanem takarítással, bosszankodással, jelentős logisztikai bravúrokkal, aminek az esetek nagy részében teljes idegbaj a vége. Hogy ez idén ne így legyen, vedd könnyedén - a Life.hu ebben segítünk néhány tippel.

Nem kell ragyognia mindennek

Ha valóban tiszta, csillogó lakásban szeretnél ünnepelni, ahol egyetlen sarokban sincs porszem, akkor érdemes egy késő őszi nagytakarításba fognod még október-novemberben, hogy mindennel végezz az első téli hónapra. Ha a naptárra nézve most döbbentél rá, hogy már csak pár hét van karácsonyig, ne kezdj mindent felforgató nagytakarításba, mert mire végzel, az idegrendszeredre külön masnit köthetsz, és leteheted a fa alá. Ehelyett koncentrálj a stratégiai pontokra: a fa tervezett helye körül portalaníts, fényesítsd ki a bútorokat, ha vendégeket vártok, a nappalinak és az előszobának sem árt némi felújítás: rázd ki a szőnyegeket, kergesd ki a pókokat, az előszobában pedig egyszerűen pakold dobozokba a káoszt.

Forrás: Thinkstock

Konyhai bajok

Ha csupán egyszerű, egy-két személyes karácsonyi menüvel készülsz, és amúgy sem kerítetek nagy feneket a dolognak, a konyhában alig van előzetes teendőd. Ha viszont vendégeket vártok, vagy az ünnepek alatt igazi konyhatündérnek szeretnéd érezni magad, akkor már most el kell kezdeni a készülődést. A szekrények, csempék lepucolása, vagy a spejz átrakodása azért jó ötlet, mert jó előre megtervezve készítheted össze a menü összetevőit - ne az utolsó napon kutass kétségbeesetten a mák után ami tavaly még biztos a második polcon volt, vagy döbbenj rá, hogy a szebbik levesestáladat még kétszer át kell pucolni. Ha egész menüsorra vállalkoztál, a kipucolt hűtőben és mélyhűtőben is elkel a hely, hiszen sok fogást előre elkészíthetsz és lefagyaszthatsz, hogy karácsonykor már sokkal kevesebb időt kelljen a konyhában töltened.

Vedd lazán!

Pár nap alatt, miután az egész éves munkába belefáradtál, biztos, hogy nem tudsz mindent olyan tökéletessé varázsolni otthon, mint szeretnéd. Ahelyett, hogy azon keseregsz, amire már biztos nincs időd, vagy egész nap mérgesen suvickolnál, inkább kérj segítséget barátnőidtől, vagy anyukádtól, és takarítsatok együtt, így közben már a jó családi hangulatot is megalapozhatjátok. Ha erre nincs lehetőséged, akkor egyszerűen lazíts és koncentrálj az ünnep valóban fontos részére, a jó hangulatra. Némi csillogó díszítés a nem tükörfényes otthont is feldobja, a gyertyafény pedig jótékony félhomályban tartja a porcicákat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.