Eltemették Sztankay Istvánt, a Nemzet Színészét

Forrás: MTI/Nándorfi Máté -
temetés Nemzet Színésze Sztankay István
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Családja, kollégái, egykori tanítványai és tisztelői kísérték utolsó útjára Sztankay Istvánt, aki két hete, súlyos betegség után hunyt el. 

Görög katolikus szertartás szerint a színészparcellában helyezték végső nyugalomra, pár méterre hajdani drága barátja s legendás partnere, Schütz Ila sírjától.

Forrás: MTI/Nándorfi Máté

Leánya, Szankay Orsi színésznő így búcsúztatta: "Sokszor kérdezték tőlünk annak idején, hogy milyen érzés híres ember gyermekének lenni. Sztankay István gyermekének lenni jó dolog – mondta édesapja koporsója mellett könnyeivel küszködve a művész lánya, Orsolya. – Apám soha nem blöffölt. Csak akkor fogott bele valamibe, ha már biztosan tudta, hiteles tud lenni a szerepben. Így volt az apaszereppel is. A színész tudja, hogy egy előadás létrejöttének legszebb pillanatait a próbaidőszak alatt éli meg. Mi is egy ilyen hosszú próbaidőszak részesei lehettünk. Évtizedeken át készült az apaszerepre, s nekünk biztonságot adott ez az elhivatottsága. Már lassan felnőttünk, mire késznek érezte magát. Bátor, erős apaként sem vesztette el humorát. Most majd nem ugrat s nem vigasztal minket. De mi lassan megértjük, hogy ami most jön, az csak a készülődés csendje, s valahol, valamikor folytatódik a játék apával."

A Blikk fényképekkel és videóval emlékezett meg a temetésről. Sztankay Istvánt egy ország szerette, így mindannyian kívánjuk: nyugodjék békében!

Sztankay István betegen nem akart emberek közé mennihttp://www.life.hu/news/20140919-sztankay-istvan-ozvegye-bea-szerint-ferje-betegen-nem-akart-emberek-koze-menni.htmlSztankay István Kossuth-díjas színművész, a nemzet színésze 78 éves korában hunyt el. Özvegye, Bea beszélt szeretett férjéről, a halála előtti utolsó perceiről, betegségéről.News--Bodrogi Gyula Sztankay Istvánra és Avar Istvánra emlékezetthttp://www.life.hu/bulvar/20140915-bodrogi-gyula-szinesz-sztankay-istvanra-es-avar-istvanra-a-ket-elhunyt-nemzet-szineszere-emlekezett.htmlKét színészlegenda távozott a hétvégén: Sztankay Istán halálhíre pénteken, Avar Istváné pedig szombaton érkezett. Bodrogi Gyula emlékezett néhai barátaira és kollégáira.TV + BulvárFotó: Szabó Balázs/Life.huElhunyt Sztankay Istvánhttp://www.origo.hu/foto/20140912-sztankay.htmlElhunyt Sztankay István, Kossuth-díjas színművész, nemzet színésze.Fotó--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.