I. Ferenc József óvóhely csillár Operaház hagyomány festés botrány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tudtad, hogy az Operaház megnyitóján hatalmas botrány volt? És azt, hogy a II. világháború alatt óvóhellyé alakították az épület pincerendszerét? Vagy azt, hogy az Operaház legnagyobb csillára több, mint 2 tonnás? Íme, 5 érdekesség, amit még biztosan nem hallottál Magyrország egyik legpatinásabb épületének történetéről!
  • Kilenc évnyi építkezés után, 1884. szeptember 27-én nyílt meg az Operaház, I. Ferenc József jelenlétében. Az előadás közben az épület előtt összegyűlt tömeg, amelynek látványosság-igényét az előkelőségek és az udvar bevonulása nem elégítette ki, áttörte a rendőrkordont és ellepte az előcsarnokot. Órákba telt, mire kiürítették az épületet. A botrány a rendőrfőkapitány, Thaisz Elek lemondásához vezetett.
A budapesti Operaház Forrás: opera.hu
  • A II. világháború az Operaházat sem kímélte: 1944 karácsonyától nem tartottak előadásokat. Az épület hatalmas pincerendszerét óvóhellyé alakították, ahol a személyzet tagjain kívül is sokan meghúzódtak az ostrom heteiben, köztük Kodály Zoltán is. Az ostrom végén az épület viszonylag kevés sérüléssel, szinte ép nézőtérrel állt. A romeltakarítási munkálatokat és az ideiglenes helyreállításokat követően az Opera már 1945. február 11-én megnyitotta kapuit: hangversenyt rendeztek az alsó ruhatárban. A hivatalos megnyitó 1945. március 15-én volt.
Díszlépcső Forrás: opera.hu

Az év legfényesebb eseményére készül az Operaház

Sosem látott pompa és egy hagyomány, mely évről évre újjáéled. Az Operaház által szervezett éves, tematikus eseményt idén február 6-án Shakespeare Estély címmel rendezik meg. A sztárvendég Plácido Domingo lesz, az Operát pedig idén először megnyitják a legszélesebb közönség előtt. Olvasd el a Life.hu cikkét!
  • 1946-ban Tóth Aladár vette át az Operaház igazgatóságát, akinek legfőbb feladata a költségvetés rendezése és stabilizációja volt. Emellett azonban egészen új kezdeményezéseket is hozott: továbbfejlesztette a társulatot azáltal, hogy lerombolta azt a régi hagyományt, amely kizárta a női muzsikusokat a zenekarból.
Nézőtér Forrás: opera.hu
  • A nézőtér nagycsillárját Mainzban készítették, és 1884 nyarán szerelték fel a nézőtér mennyezetének közepére. A csillárt, amin eredetileg 500 gázláng égett, kézi csörlők segítségével lehet leengedni a földszintig. Ez teszi lehetővé karbantartását. Teljes leengedéséhez majdnem 25 perc szükséges, felemelése viszont kétszer annyi időbe telik, mert ügyelni kell, hogy a csillár ne forduljon el tengelye körül. A 2,1 tonnás csilláron jelenleg 220 darab fényforrás működik.
A jelenlegi 2,1 tonnás csillár Forrás: opera.hu

Kövesd élőben!

Kíváncsi vagy rá, mi történik az Operaház idei nagyszabású eseményén, a Shakespeare Estélyen? Kivel érkeznek a hírességek, milyen ruhába bújnak, és hogyan báloznak hajnalig? A Life.hu élőben közvetíti majd az eseményt, így percről percre végigkövetheted, mi zajlik az ország legimpozánsabb estélyén.
  • A belső terek eredeti díszítőfestésének ma már csak a töredéke látszik, mivel az alkalmazott kazeintempera 30-40 év alatt tönkrement. Az újrafestést az eredeti mintákat figyelembe véve állították helyre a többszöri felújítás során. Az eredeti falfestés a büfé mennyezetének egy részén és a királylépcső földszintjén maradt fenn a legjobb állapotban.
Páholyok Forrás: opera.hu
Filmkritika: A szobahttp://www.life.hu/kult/20160201-filmkritika-a-szoba.htmlMilyen lenne, ha először ötévesen éreznéd a szelet az arcodon? Istók Levente kritikája. Kult--Az Elfújta a szél meglepő kulisszatitkaihttp://www.life.hu/kult/20160131-kulisszatitkok-az-elfujta-a-szel-forgatasarol.htmlScarlett O'Hara és Rhett Butler ikonikus szerelme 1939-ben debütált a filmvásznon, az Elfújta a szél sikere pedig lassan 80 éve töretlen. Nők milliói olvadoznak még ma is a sármos Clark Gable-től; a valaha volt egyik legszebb színésznőt, Vivien Leigh-et, pedig ugyancsak tömegek csodálják. Most néhány érdekes kulisszatitkot hoztunk el nektek ezzel a filmmel kapcsolatban. KultOrigoAz Antarktisz egy darabja Münchenben van - Opera készült a Déli-sarkrólhttp://www.life.hu/kult/20160201-opera-south-pole-muncheni-nemzeti-szinhaz-miroslav-srnka.htmlNagy sikert aratott a South Pole című opera ősbemutatója, amit vasárnap este tartottak a Müncheni Nemzeti Színházban. KultOrigoPenelope Cruz hamarosan Budapesten forgathttp://www.life.hu/kult/20160202-penelope-cruz-februarban-budapestre-jon.htmlMi a közös az alábbi színészekben: Charlize Theron, Keira Knightley, Ryan Gosling, Harrison Ford és Penelopé Cruz? Olvass tovább, ha szabad a gazda! KultAFPA filmvászon legmocskosabb nagypapáihttp://www.life.hu/kult/20160131-a-filmvaszon-legmocskosabb-nagypapai.htmlBékés öregkor, bölcs tanácsok, vasárnapi húsleves? Egy fenét! Ezek a nagyszülők tesznek arra, hogyan kéne viselkedniük a társadalmi és családi elvárások szerint, ehelyett azt csinálják, amihez kedvük van. Akkor is, ha az botrányosan szörnyű. Kult--Fogadjunk, hogy te is ezekre a számokra roptad a sulidiszkóban!http://www.life.hu/kult/20160131-1996-legnagyobb-slagerei-amiket-mindenki-imadott.htmlTelik az a rohadt idő. Ugye, néha te is úgy érzed, hogy mintha csak tegnap lett volna, hogy a suli legjóképűbb fiúja, a 13 éves Lali, téged kért fel lassúzni Toni Braxton klasszikusára, az "Un-Break My Heart"-ra. Pedig nem tegnap volt. Húsz éve már. Kult--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.