Kritikánk a botrányos Michael Jackson-dokumentumfilmről

Forrás: HBO -
dokumentumfilm kritika Michael Jackson botrány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Talán soha még nem váltott ki akkora indulatokat dokumentumfilm, mint a Neverland elhagyása. Ez persze érthető is, hisz egy olyan világsztár legsötétebb titkainak leleplezését ígéri, akit mindenki ismer, és akiről mindenkinek megvan a véleménye. Megnéztük a filmet, hogy nekünk is meglegyen a véleményünk – a filmről.

A Neverland elhagyása című dokumentumfilm igazából két, maratoni hosszúságú interjúból áll. Összesen négyórás a két részben látható film, de nem emiatt annyira megterhelő a nézőknek, hogy számos vetítésén rosszul lettek, vagy kimenekültek. Hanem mert annyira sokkoló, és annyira részletesen elmesélt az, amit a két interjú alanya, azaz Jimmy Safechuck és Wade Robson előad. Nem is annyira az explicit szexuális részletek miatt (bár azok is kőkemények), hanem az EGÉSZ miatt: hogy minden milyen kontextusba, milyen történetben ágyazódva eshetett meg, válhatott lehetségessé, és hogyan hatott mindez később az interjúalanyok életére, lelkére, pszichéjére.

Amint megjelent a film, természetesen rögtön viták kereszttüzében találta magát, és talán nem is volt más a célja. A bírálói a szemére vetették, hogy a filmben megszólaltatott két férfi annak idején még bíróságon is tanúskodott Michael Jackson mellett a pedofilvádak ügyében, most pedig homlokegyenest ellenkező sztorival álltak elő – amikor Jackson már halott, és nem tud védekezni. Bírálták a film hatásvadász módszereit is, és hogy a pénzre hajt: a minél nagyobb botrány és nézettség generálta bevétel és a szereplőinek kártérítési igényei terén is.

Michael Jackson és Wade Robson Forrás: HBO

A másik oldalról viszont megszülettek azok a reakciók, amelyeket a film vélt igazságtartalma szült: elkezdődött Michael Jackson bálványának ledöntése, a dalait bizonyos rádiók már nem játsszák, felbontották az imidzsét használó reklámcégek a szerződéseiket az örököseivel satöbbi.

Nyilván mindenkit, aki megnézi a filmet, és mindenkit, aki elolvas róla egy cikket, elsősorban az érdekli: most akkor tényleg pedofil és gyerekmolesztáló volt Michael Jackson? Nem tisztünk eldönteni egy filmkritikában ilyesmit, de az bizonyos, hogy rendkívül erős és valószerű minden részletével az a történet, amit egymás mellett ez a két férfi elmesél, és lehetetlen kivonni magunkat a hatása alól.

Talán soha még nem váltott ki akkora indulatokat dokumentumfilm, mint a Neverland elhagyása Forrás: HBO

Igen, a megnézése után szinte lehetetlen azt hinni, hogy ez csak egy jól felépített kamu volna. Ha így lenne, minden idők legnagyszerűbb színészi alakításait látjuk dokumentumfilmben, és Oscart érdemel nemcsak a két főszereplő, de az összes családtagjuk, és a szövegeiket író forgatókönyvíró is.

Épp ezért tűnik sokkal, de sokkal valószínűbbnek, hogy ezek a saját szavaik... De még ha esetleg hazudnak is a legsúlyosabb vádak, azaz a szexuális kapcsolat eseteit illetően, akkor is rengeteg olyan részletet megismerünk a filmből Michael Jackson kapcsán, amiket soha senki nem vitatott, és amelyek önmagukban is épp elég betegek ahhoz, hogy tényleg megkérdőjelezzük az ő bálványát.

A dokumentumfilm megnézése után szinte lehetetlen azt hinni, hogy ez csak egy jól felépített kamu Forrás: HBO

Természetesen az emberét, és nem annak a zenei életművéét.

A Neverland elhagyása nem csak a konkrét esetek miatt annyira hatásos film. Képes ugyanis arra, hogy valami általánosabbról is szóljon, mint hogy akkor most Michael Jackson zaklatott-e kisfiúkat, vagy nem. A két, töviről hegyire elmesélt történet közben ugyanis kirajzolódik a zaklatások, minden hatalmi helyzetben lévő és alárendelt ember közti zaklatás természetrajza. A pusztító, hosszan gyilkoló hatása a lélekben, annak megmutatása, miként értelmezi át az emberi psziché az átélés során az ilyesmit, és miért olyan nehéz szembenézni vele.

Ezt a filmet azoknak is ajánlott megnézni, akiket nem érdekel Michael Jackson, vagy sose hinnék el, hogy ilyesmire képes lett volna. Ugyanis minden elnyújtottsága, időnként felesleges vargabetűi, a benne felhasznált archív fotók és videók, meg pláne az érthetetlen módon beszúrt drónfelvételek hatásvadász volta mellett így is fontos film. Mert általános érvényű.

A Neverland elhagyása című dokumentumfilm Magyarországon az HBO GO kínálatában nézhető meg.

17 érdekesség a 80 éves Terence Hillrőlhttp://www.life.hu/kult/20190329-erdekesseg-a-80-eves-terence-hillrol.htmlTudtad, hogy kinek a monogramját másolja a művészneve? Hogy milyen szörnyűséget élt át gyerekként? Hogy hány filmben szerepelt együtt Bud Spencerrel? Mindezeket, és még sok minden mást is megtudhatsz a ma nyolcvanéves Terence Hillről az őt köszöntő cikkünkből. KultOrigo20 éves a Mátrix: 20 érdekesség minden idők egyik leghíresebb kultfilmjérőlhttp://www.life.hu/kult/20190325-20-erdekesseg-minden-idok-egyik-leghiresebb-kultfilmjerol.htmlKét évtizeddel ezelőtt, 1999. március 24-én tartották Los Angelesben a Mátrix díszbemutatóját, és noha már akkor is sejteni lehetett, hogy valami különleges született, azt még senki nem tudhatta, milyen óriási sikert fog elérni a film, és mekkora hatást gyakorol a mozi fejlődésére és a nézők generációira. A jeles alkalomból most összegyűjtöttünk egy nagy adag kevésbé ismert Mátrix-érdekességet. KultOrigoNem csak a vékonyak lehetnek mozisztárok: filmek túlsúlyos főszereplőnőkkelhttp://www.life.hu/kult/20190325-filmek-tulsulyos-foszereplonokkel.htmlMár játsszák a hazai mozikban a Dumplin' – Így kerek az élet című filmet, amelynek tinilány főhőse elhatározza, hogy benevez a helyi szépségversenyre – annak ellenére, hogy ez a terebélyes idomai miatt nem tűnik túl jó ötletnek. Ebből az apropóból összegyűjtöttük azokat az emlékezetes filmeket, amelyekben telt idomokkal rendelkező nők a főszereplők, és noha a filmtörténelmet áttekintve nem válogathattunk túl sok jelöltből, legalább az utóbbi években ez nem számít már annyira rendkívüli jelenségnek. KultOrigo20 érdekesség az 50 éves Javier Bardemrőlhttp://www.life.hu/kult/20190301-20-erdekesseg-az-50-eves-javier-bardem.htmlMa ünnepli félszázadik születésnapját napjaink legismertebb spanyol színésze, aki egy ideje már Hollywoodot is meghódította, és Penélope Cruz férjeként is a figyelem középpontjában áll. A jubileumi alkalomból egy nagy adag róla szóló érdekességgel köszöntjük.Kult--Kleopátra, Erzsébet, Viktória és a többiek: a filmvászon legemlékezetesebb királynőihttp://www.life.hu/kult/20190130-a-filmvaszon-legemlekezetesebb-kiralynoi.htmlJanuár végén kerül a hazai mozikba a Két királynő című film, amelyben I. Erzsébet angol és Stuart Mária skót uralkodónő rivalizálásának történetét láthatjuk megelevenedni. Ennek apropóján listára gyűjtöttük azokat a (valóságban is élt) királynőket, akik a mozivásznakról is korlátlanul uralkodni tudtak. KultOrigo20 érdekesség a 65 éves John Travoltárólhttp://www.life.hu/kult/20190218-20-erdekesseg-a-65-eves-john-travolta.htmlMilyen kapcsolat fűzi a repüléshez? Milyen szerepeket örökölt tőle Tom Hanks? Hogy került a Ponyvaregénybe? Mindezt és még sok minden mást is elárulunk a ma 65 éves John Travoltáról, akit a születésnapján egy nagy adag róla szóló érdekességgel köszöntünk. KultOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.