A hagyományőrzés és az ünnep jegyében a Life.hu felkutatta neked a legígéretesebbnek tűnő március 15-i programokat a fővárosban és vidéken - akár muzsikát hallgatnál, táncos előadást néznél, vagy csak egy kellemeset sétálnál.

 

1. Ünnepelj a Millenárison

Töltsd a napot Budán, ahol egész nap egymást érik az izgalmas programok. 11 órakor kezdődik, a Kolompos együttes Jönnek a huszárok című, 1848-49-es szabadságharcot felidéző előadása falusi díszletekkel, verbunkos tánccal és muzsikával. A folk, nép- és világzenét játszó Muzsikás együttes vendége az ének- és mesemondó Berecz András, akinek dalai és meséi a hontalan, szerelmes ember hallomásai. A jegyár a helyszínen 1849 Ft, elővételben 1848 Ft.
Bővebb infó: http://millenaris.hu/

kolompos.hu


A Life tippje
A Budai várban egész napos családi programok várnak, a Szent István szobornál huszárok, vándormuzsikusok, bábosok, táncház- és népzenei bemutatók szórakoztatnak.


2. Emlékezz a Nemzeti Múzeumnál

A március 15-i ünnep első hivatalos helyszíne a Kossuth Lajos tér a nemzeti lobogó ünnepélyes felvonásával. Az ünnepi menet 9.20 kor indul el a Nemzeti Múzeumhoz, az idei műsorban közreműködik Tokaji Csaba, Meleg Vilmos és Vékony Anna színművész illetve a Magyar Állami Népi Együttes és hagyományőrző lovas huszárok.

Tippünk: Eszenyi Enikő - Nemzeti Dal

<iframe title="YouTube video player" width="480" height="390" src="http://www.youtube.com/embed/fMvFfjT02bc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
A Nemzeti Dal megzenésítését Sasvári Sándor és Szente Vajk előadásában hallgathatod meg, a Himnuszt Szvorák Katalin népdalénekesnő énekli. 


utazzitthon.hu


A Life tippje
A Parlamenti Nyílt Napon reggel tíztől este hatig megcsodálhatod a Szent Koronát, és tehetsz egy sétát a törvényhozás épületében. A belépés ingyenes.


3. Hallgasd meg a Kaposvári Szimfonikus Zenekart

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére Kaposvár idén is ünnepi programsorozattal készül. A rendezvény a Kossuth téren március 11-én kezdődik ünnepélyes zászlófelvonással, majd március 14-én szentmisével, este hétkor Koncz Zsuzsa koncerttel folytatódik a Csiky Gergely Színházban. A rendezvénysorozat folytatásaként másnap bepillantást nyerhetsz a Déryné Vándorszíntársulat játékába, este fél nyolckor pedig az egykori városi moziban, a Szivárvány Kultúrpalotában a Kaposvári Szimfonikus Zenekar koncertezik.
A városban sétálgatva fedezd fel a Berzsenyi-park növényritkaságait és egyéb köztéri alkotásokat, vagy készíts fotókat a bencés apátság romjainál.

kapossymph.com

 

A Life tippje
Ha Kaposvár a befutó, az ünnepi programok mellett feltétlenül menj el a Krokodil Zoo-ba, amely az egzotikus hüllőknek ad otthont.


4. Falatozz a Magyarok Vásárán

Kiskunhalas a világhírű csipke és a bor városa, ahol március 15-én veszi kezdetét a piactéri vásár. A közel 120 termelő, kézműves kínálatában jó minőségű és magyar áruk között válogathatsz, akik őrzik még a tradíciókat. A néptáncosok bemutatója mellett tárogató-, duda- és tekerőlant-előadók mulattatnak, míg a bejáratnál lovas kocsizásra is van lehetőség. A rendezvény ingyenes.

turizmus.homokhatsag.hu

A Life tippje
Ideális kirándulóprogram jó idő esetén a város melletti Sós-tó, a parton lévő kilátóból csodás fotókat készíthetsz, míg a mellette található parkerdő remek piknikhely.

5. Töltsd a hétvégét a Balatonon

A keszthelyi ünnepség március 14-én este fáklyás felvonulással kezdődik. Másnap kora délután ellátogathatsz a huszárokkal, fúvósokkal és néptáncosokkal kiegészülő rendezvényre, majd megtekintheted a Tátorján Népzenei Együttes valamint a Nagyváthy Néptáncegyüttes fellépését.
A műsor után sétálj el a több mint negyed évezredes Festetics-kastélyhoz, amely hazánk egyik legnagyobb barokk stílusú kastélya. A parkban gyönyörködhetsz a francia kertben, az angolparkban, a kastélykert hátuljában pedig a megismerheted a Hintómúzeumot is.

 balaton.network.hu


A Life tippje
A Marcipán Múzeumban csodáld meg a magyar népművészet hagyományos mézeskalácsait és tortáit.


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!Tavaszköszöntő úti tippek a hosszú hétvégérehttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20110310-program-es-szorakozas-hova-utazz-a-hosszu-hetvegen.html 5 kedvenc színházi előadás márciusrahttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20110308-szorakozas-program-szinhaz-kezdd-a-tavaszt-remek-szinhazi-darabokkal.html