5 varázslatos kirándulóhely Budapest környékén

Magyarkút Horány Pilisszentkereszt pihenés Vác botanikus kert Budapest Vácrátót kirándulás túra Dunakeszi Dunakanyar
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hosszú hétvégéken ne csak a fővárosba szervezz programokat! Nem is hinnéd, mennyi remek hely van Budapest környékén, ahová érdemes ellátogatni barátokkal, családdal, vagy akár csak kettesben a pároddal. Bemutatjuk a Life.hu kedvenceit.

1. Fedezd fel a Börzsönyt!

Mesebeli zöld erdőkkel és igazán bájos településekkel lehetne jellemezni ezt a fővárostól mindössze hetven kilométerre fekvő tájegységet. Ha csendes és meghitt kikapcsolódásra vágysz, tölts egy hétvégét Nagybörzsönyben, ahol számtalan kedves kis vendégház várja a látogatókat. Az árak nagyon barátiak, a környék pedig romantikus andalgásra hív. Utazgass a nagybörzsönyi erdei vasúttal, de nagyobb kirándulásokat is érdemes betervezned. Az erdei vasút síneit követő Hosszú-völgyi útvonalon a sárga jelzés mentén eljuthatsz Kisirtáspusztáig, de ha igazán kemény fából faragtak, mászd meg a Hosszú-bérc hegyeit a sárga kereszt jelzést követve.

MTI
MTI

Bővebb infó:
http://www.nagyborzsony.hu/news.php
http://www.dunakanyar.hu/latvanyossag_nevezetesseg/125_Magyarkut-Veroce.html

A Life tippje:

A Börzsöny és Naszály határán fekszik a tündéri kirándulóhely, Magyarkút. Itt is hatalmas sétákat tehetsz a vadregényes erdőben, az Irma-forrás vizét kortyolgatva pedig felüdülhetsz. Ha errefelé jársz, feltétlenül kóstolj meg egy jó őzpörköltet az egyik helyi kis fogadóban - még a pénztárcádba se kell mélyen belenyúlnod.

2. Ha a Pilis és a Visegrádi-hegység találkozik...

A Visegrádi-hegységben nagyon sok klassz kirándulóhely van: a föld szívcsakrája, a varázslatos Dobogókő és a Rám-szakadék a legnépszerűbbek, de ha eddig nem voltál a Dera-szurdokban, most érdemes bepótolnod. A Budapesttől harminc kilométerre lévő Pilisszentkeresztről az országos kék turistaút vezet a Szurdokba. A nem épp kezdőknek ajánlott terep vadregényes látványt ígér, a patak csobogása és a varázslatos táj azonban bőven kárpózol a gyaloglásért és a közel 200 méteres szintkülönbségért.

MTI
MTI

Bővebb infó: http://www.pilisszentkereszt.hu/

A Life tippje:

Ha még maradt erőd, nézz körbe Pilisszentkereszten, ahol mindenképp tekintsd meg a 12. századi monostor romjait.

3. Irány Horány!

Ha gyaloglás helyett szívesen bicikliznél a hosszú hétvégén, válaszd Horányt úti célul. A tahi hídon keresztül vagy a fővárostól húsz kilométerre fekvő Dunakesziről induló komppal percek alatt juthatsz át a békés szigetre. Itt csak nagyon kevés autó közlekedik, így a környék kiválóan alkalmas egy fantasztikus biciklitúrára. Szerelkezz fel szendvicsekkel, és romantikázzatok a bicikliút mellett a Duna-parton. Ha van kedvetek, bringázzatok el a Váccal szemben lévő, az egykori Pokolcsárda melletti római őrtoronymaradványokhoz is.

Wikimedia
Wikimedia

Bővebb infó:
http://www.szigetmonostor.hu/
http://www.tahitotfalu.hu/
http://www.vac.hu/

A Life tippje:

A váci komppal visszamehettek a Duna túlpartjára - ha még nem jártál Vácon, mindenképp tölts egy-két órát ebben a tündéri városban. Innen pedig már egy csodás, nagyrészt a folyó partján futó bicikliút vezet vissza a fővárosba.

4. Állatlesen a fóti Somlyó-hegyen

A fővárostól húsz kilométerre található fóti Somlyó-hegy és környéke kiemelten védett természetvédelmi terület. Ha errefelé kirándulsz, biztosan rabul ejtenek majd a vidék sokféle természeti kincsei. A környék egyik fő érdekessége az, hogy itt található a teljes magyar nagylepke-fauna több mint fele. Szinte az összes gyíkfajjal is találkozhatsz a vidéken, de a vörös vércse és a szalakóta sem ritka.

Wikimedia
Wikimedia

Bővebb infó: http://www.fot.hu/

A Life tippje:

A gyalogtúra után szusszanhatsz egyet a nagyon hangulatos Fáy-présházban, ahol akár meg is ebédelhetsz, vagy megnézheted a párizsi Notre Dame-ra emlékeztető Károlyi-templomot is.

5. Látogass el a növények birodalmába!

Budapesttől északra, 45 km-re fekszik Vácrátót - itt található Magyarország legnagyobb és legismertebb botanikai gyűjteménye, a Vácrátóti Botanikus Kert. A kert 29 hektárnyi területén közel 13.000 növényfajt és fajtát tekinthetsz meg. Ha kedved lenne Kelet-Ázsia különleges vidékein, a trópusokon vagy Észak-Amerika fenyveseiben kirándulni, gyere el a botanikus kertbe. Nem fogsz csalódni!

MTI
MTI

Bővebb infó: http://www.botkert.hu/node/22


Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!

REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!




Boszorkányság a moziban - 8 kedvenc filmes banyánkhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120418-boszorkanysag-a-moziban-8-kedvenc-filmes-banyank.htmlFrancia filmklasszikusok - 10 film, amit neked is látnod kellhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120416-francia-filmklasszikusok-10-film-amit-neked-is-latnod-kell.html5 sikeres külföldi tévésorozat, amire mi is rákattannánk itthonhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20120411-5-sikeres-kulfoldi-tevesorozat-ami-meg-hianyzik-a-magyar-csatornakrol.html10 igazán jó könyv tavaszra - Amit még a kertben se tudsz letennihttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20120329-10-igazan-jo-konyv-tavaszra-kerti-ucsorgeshez.htmlA hadüzenet oka: a nő - 4 különleges asszonysors a történelembenhttp://www.life.hu/szorakozz/20120319-a-haduzenet-oka-a-no-negy-asszony-akik-miatt.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.