Elhunyt 78 éves korában Jane Henson, a Muppet család "anyja", aki férjével együtt megalkotta a világhírűvé vált figurákat, köztük Brekit, Kermitet és Miss Röfit.

Jane Nebel Henson halálát rák okozta, az alkotó kedden hunyt el - tudatta a The Jim Henson Company. Az asszony, akit Connecticut állambeli otthonában ért a halál, fontos kreatív és üzleti partner volt a muppetek létrehozásában és híressé tételében - mutatott rá közleményében a cég, amelyet a házaspár öt gyereke birtokol.

Forrás: AFP

Jane Nebel Henson New York Queens nevű városrészében született 1934-ben. Későbbi férjével, Jim Hensonnal a Marylandi Egyetemen ismerkedett meg egy bábkurzuson az 1950-es évek közepén, majd közös műhelybe fogtak. A Muppet szó a marionett és a puppet (báb) szavak összevonásából született. A nő kezdetektől fogva bábozott, és tervezett is figurákat a Muppet családba, amelyet leginkább Kermit, Breki béka, Miss Röfi vagy épp Gonzo révén ismer a világ. A bájos, nagyszájú muppetek az évtizedek során számos televíziós programban és filmben tűntek fel, ezek közül az első az ötperces etűdökből álló Sam and Friends című volt. Jane Henson az 1960-as évektől háttérbe vonult, de alkalmanként szerepelt a Szezám utcában. A házaspár 1986-ban elvált, Jim Henson négy évvel később baktériumfertőzés következtében meghalt, mindössze 53 éves volt. Volt neje az ő emlékére hozta létre a The Jim Henson Legacy nevű szervezetet, amely révén népszerűsíteni akarta a muppetek atyjának munkásságát.

Forrás: MTI

 

Szabadságolnák a királynőt a britekhttp://www.life.hu/szorakozz/20130402-ii-erzsebet-brit-kiralynotol-lazabb-programot-varnak-a-britek-egy.html Enyhült a szigor - a szaúdi nők biciklizhetnekhttp://www.life.hu/szorakozz/20130402-a-szaudi-nok-is-biciklizhetnek-miutan-a-vallasi-rendorseg-enyhitett.html Az első mobiltelefon-hívást 40 éve indítottákhttp://www.life.hu/szorakozz/20130401-az-elso-mobiltelefonhivast-40-eve-inditotta-martin-cooper-a-motorola.html Egyszerűen a legjobb: Tina Turnerhttp://www.life.hu/szorakozz/zenekonyv/20130329-egyszeruen-a-legjobb-tina-turner.html