Országszerte 187 vidéki és 106 fővárosi kulturális intézmény összesen 350 helyszínen várja különleges programokkal ma a 11. Múzeumok éjszakájának látogatóit.

Az Egri csillagok és a török hódoltság korának témájára épülnek a Magyar Nemzeti Múzeum programjai, ahol többek között Gárdonyi regényének eredeti kézirata és hőlégballonozás várja a közönséget. Az Iparművészeti Múzeum francia ízeket kínál, és vásárral, a francia új cirkusz ízelítőjével, borokkal és süteményekkel, pétanque-kal, villám nyelvtanfolyammal, divatshow-val, tárlatvezetésekkel készül.

Forrás: Szabó Pál

A Szépművészeti Múzeumban az idei Múzeumok éjszakáján minden az antik időkről szól: előadásokkal, római és germán fegyver- és ruhabemutatóval, gyermekműsorokkal, társasjátékokkal, vetélkedővel, tárlatvezetésekkel várják az érdeklődőket. A Magyar Nemzeti Galériában egész délután és este egymást érik a tárlatvezetések, de a zenei programokból sem lesz hiány, mások mellett fellép a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar is.

A Műcsarnokban ezen a napon nyílik meg Jakatics-Szabó Veronika kiállítása, Körösényi Tamás tárlatán pedig Garaczi László, Ladik Katalin, Kukorelly Endre és Zalán Tibor írók tartanak vezetést. A Ludwig Múzeum programjainak jelentős része A meztelen férfi című kiállításhoz kapcsolódik, a felnőtt látogatók például élő modell után tanulhatnak aktot rajzolni.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum előtt lehet majd traktort vezetni, állatokat simogatni és kadarkákat kóstolni, míg a Közlekedési Múzeum kerékcsere-versenyt szervez és egy tűzoltóautó segítségével önkéntes tűzoltókat toboroz. A ryijy élő hagyománya - A finn szőnyeg 1707-2012 között címmel nyílik kiállítás a Néprajzi Múzeumban, a Fiumei úti Sírkertben többek között fénykardos vívóleckén vehetnek részt az érdeklődők, a várbeli Kémmúzeumban pedig a kódfejtés titkait tanulhatják meg.

Idén ünneplik Weöres Sándor és Gárdonyi Géza születésének 100., illetve 150. évfordulóját. Az Egri csillagok írójára többek között a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, a Molnár C. Pál Műterem-múzeum és az egri Dobó István Vármúzeum emlékezik programokkal, míg Weöres Sándor előtt a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Magyar Írószövetség, a Balassi Intézet, a Mese Múzeum, a székesfehérvári Vörösmarty Könyvtár és a körmendi múzeum rendezvényei tisztelegnek.
A budafoki Törley Látogatóközpontba betérők megtudhatják, hogyan készül a pezsgő, az Országos Meteorológiai Központ látogatói pedig időjárás-jelentőként próbálhatják ki magukat az intézmény stúdiójában.

Nem csak a húszéveseké a világ mottóval az 1960-as és 70-es évekből idéznek fel emlékképeket a Jászberényi Jász Múzeumban, a szolnoki Damjanich Múzeumban a szerelem témakörét járják körül. Tiszavasváriban gasztronómiai fesztivállal, Nyírbátorban lovagi tornával, Mátészalkán táncházzal és gyermekprogramokkal várják az érdeklődőket. A fertődi kastély Esterházy "Fényes" Miklós herceg ünnepségeit idéző tűzijátékkal, barokk kori táncokkal és színi játékokkal, valamint a család műkincseit bemutató kiállítással készül a múzeumok éjszakájára, Balassagyarmaton a helyi fegyházba, Salgótarjánban pedig egy üveggyár éjszakai műszakjára látogathatnak el az érdeklődők.

Kecskeméten 43 helyszín csatlakozott a programokhoz, míg Pécsen a belvárosi ókeresztény emlékhelyek és a Zsolnay-negyed között egy kabrió autóbusz szállítja az utasokat. A pécsi Janus Pannonius Múzeum tíznél is több kiállítóhelyen mintegy félszáz programot kínál a látogatóknak.
Budapesten a felnőttek 1500, a 6-18 év közötti gyermekek 600 forintért válthatnak karszalagot, amely a múzeumi különjáratokra is érvényes. Vidéken a múzeumok saját díjszabása érvényes. A Múzeumok éjszakájának programjairól a www.muzej.hu honlapon találhatnak részletes információkat az érdeklődők.

Forrás: MTI

Itthon is házasodnak az esküvőturistákhttp://www.life.hu/szeress/20130620-a-brit-eskuvoturista-paros-alex-es-lisa-magyarorszagon-is-osszehazasodik.html Meg kellett műteni Rubay Lacikáthttp://www.life.hu/gyogyulj/20130622-korhazba-vittek-es-megmutottek-az-enek-iskolaja-musor-utolso-adasa.html Nem a feleségével pihen Ganxsta Zoleehttp://www.life.hu/legykepben/20130610-ganxsta-zolee-felesege-nelkul-kislanyaval-pihent-egy-szallodaban-es-zoeval.html Nyaralás betegen? Előzd meg a bajt!http://www.life.hu/gyogyulj/20130617-betegsegek-a-nyaralas-alatt-emesztorendszeri-fertozes-torokgyulladas-gombas-es-hugyuti.html Hogyan ne viselj melltartót nyáron?http://www.life.hu/legytrendi/20120607-a-merev-mellbimbo-meno-hogyan-ne-viselj-melltartot-nyaron.html Ufók rabolták el az eszkimókat?http://www.life.hu/tested-lelked/20130612-ufok-raboltak-el-az-eszkimokat-a-kanadai-angikunito-partjan-fekvo.html Titokban minden kutya masszőrhttp://www.life.hu/szorakozz/20130619-lifenight-cuki-video-kutya-simogatja-a-macskat.html Csupasz pénisz tűnt fel a Mokkábanhttp://www.life.hu/szorakozz/20130621-egy-meztelen-pasi-es-logo-ferfiassaga-bukkant-fel-a-tv2.html 10 magyar film az 60-as évekből, amit látnod kellhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130621-mozi-szorakozas-program-10-magyar-film-az-60as-evekbol.html