Robin Cook: "Az influenza korunk betegsége"

betegség Robin Cook könyv író influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Közvetlen, jókedvű és nagyon okos - ez volt az első benyomásom dr. Robin Cookról. Bár főképp írói munkásságát ismerjük, ő a mai napig inkább orvosnak tartja magát. Több mint harminc sikerkönyvvel a háta mögött a szerző a hazánkban is megjelent Jótékony halál című könyve kapcsán látogatott Budapestre. Művei sikerének titka abban rejlik, hogy 73 évesen is halad a korral, és nyitott az újdonságokra. Vajon hogyan él a népszerű író? A Life.hu erre volt kíváncsi.

Nem először jár nálunk. Hogy érzi magát a fővárosban?

Remekül! Tegnap este például isteni rozét kóstolhattam. Nagyon kedvelem a jó borokat, és azokból itt nincs hiány. Ilyenkor a forróságban rozét kortyolok legszívesebben, télen inkább a testesebb vörösborokat kedvelem. Többször ellátogattam már Magyarországra, most csak néhány napot töltök Budapesten, és próbálok minél többet látni a fővárosból. Szerintem sok magyar embernek fogalma sincs, milyen szép helyen él. Budapest gyönyörű, számtalan építészeti műremekkel. Szeretem a látványt, ami elém tárul a Lánchíddal, a Dunával és a város megannyi szépségével.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

További képekért kattints ide!

Evett nálunk valami igazán finomat?

Ó, igen, tegnap este remek volt a vacsorám. Bevallom, legszívesebben zöldségeket fogyasztok, grillezve, vagy ahogy csak lehet, de a magyar konyha nem bővelkedik zöldségekben. Persze szívesen kóstolom meg az itteni fogásokat, tegnap például a menüben egy mennyei halászlé is szerepelt. Imádtam!

Remek formában van 73 évesen. Mit tesz azért, hogy egészséges maradjon?

Ahogy említettem, nagyon szeretem a zöldségeket. Mivel tengerparton élek, könnyű hozzájutnom a friss tengeri halakhoz - amik valóban frissek. Többnyire organikus és bioételeket eszem. Szeretek sportolni is, biciklizem és egészen tavalyig rengeteget kosárlabdáztam. Ezt a sportot már az egyetemen is űztem - és megmondom őszintén, egészen jól ment a dolog. Akár kosaras is lehettem volna...

A Magyarországon is megjelent Jótékony halál című regényében arról is ír, hogyan lehet könnyebbé tenni a szervátültetést. Ha nem kellene éveket várni a szervátültetésre, akkor tovább élhetnének az emberek. Ma azonban a túlnépesedés óriási probléma bizonyos országokban. Ön szerint érdemes kutatni a hosszú élet titkát?

Valójában nem feltétlenül az izgat, hogyan lehetne tovább élni, inkább az, hogy egészségesen éljünk. Ez pedig könnyen megvalósulhatna, ha a szerveink tökéletesen működnének. Nagyon érdekes ez a téma, hiszen nem titok, hogy a Föld bizonyos országaiban nemsokára hatalmas problémákat okoz majd a túlnépesedés.

Rengeteg témát feldolgozott idáig. Mit gondol, mi lehet a sikerének titka?

Az írás számomra egy misztikus folyamat. Vannak orvos barátaim, akik azt gondolták, hogy írni mindenki tud, mégsem sikerült nekik. Ez egy képesség, egy adottság. Aki gyönyörűen énekel, el sem tudja képzelni, milyen az, ha valaki nem hallja a zenét. Én sem hallom, írni viszont tudok, mert történetek születnek a fejemben. Mindenkinek van valamilyen képessége - nekem ez az erősségem.

Több,mint harminc sikerkönyvvel a háta mögött melyikre emlékszik vissza a legszívesebben?

Van néhány. A Vektor témája lebilincselően izgalmas, és a Kóma is a kedvenceim közé tartozik. Az abszolút kedvencem a Kromoszóma. Többször elolvastam, és megállapítottam, hogy igazán jól sikerült regény lett. A viccet félretéve, a könyv megírásához Afrikába utaztam, ami meghatározó élmény volt az életemben. Itt szembesültem azzal, hogy a világnak ezen a táján mennyire másként élnek az emberek. Érdekes volt ott lenni, de nagyon örültem, amikor végre befejeződött az utazásom.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

További képekért kattints ide!

Mit gondol, mi a 21. század legveszélyesebb betegsége?

Egyértelműen az influenza. Ez a betegség még az ebolánál is drasztikusabb. Pillanatok alatt megváltoztatja a testet, azonnal szétterjed, és évről évre egyre több embert érint.

Rengeteg könyvet ír, a mai napig is szinte kétévente jelennek meg regényei. Hol piheni ki a legszívesebben a munkát?

Szeretem Európát, különösen Olaszországot. Az Amalfi-part Nápolytól délre húzódik - a látvány itt mindig elbűvöl. Genovába és Velencébe is szívesen megyek vissza. Olyan nekem ez a vidék, mint egy akkumulátor: ha lemerülök, ide kell utaznom feltöltődni.

Mi az, ami a sok munka mellett teljesen kikapcsolja a hétköznapokon?

Nincs jobb annál, mint elfogyasztani egy finom vacsorát, majd megnézni egy izgalmas filmet. Mindenevő vagyok. Legutóbb láttam a Neruda postását. Fantasztikus volt! Oscar-díjat is nyert, ha jól emlékszem. Olaszországban játszódik, talán ezért is tetszett ennyire...

Rooftop - Földi paradicsomok a város feletthttp://www.life.hu/szorakozz/20130806-rooftop-foldi-paradicsomok-a-hazteton-igy-bulizz-a-tetoteraszokon.html5 spórolós tipp városlátogatáshozhttp://www.life.hu/szorakozz/programok/20130721-szorakozas-utazas-program-5-sporolos-tipp-varoslatogatashoz.htmlEgy kisfilm, amitől beleszeretsz Budapestbehttp://www.life.hu/szorakozz/20130805-egy-fiatal-kulfoldi-szemevel-lathatjuk-milyen-fantasztikus-hely-budapest-.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.