Több mint konzerv - így védi meg a világot Amerika kapitány pajzsa

Forrás: http://marvel.com/captainamerica -
Amerikai kapitány fizika pajzs szuperhős
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A képregény-fanatikusok kívülről kenik, de talán a szuperhősfilm-rajongóknak sem kell bemutatni azokat a misztikus fegyvereket, tárgyakat, melyekhez legendák fűződnek.

Azokat, amelyeknek ereje több mint elég egy konzerv kinyitásához. Például Thor isteni eredetű, minden szöget beverő kalapácsát, Batman városi forgalomban használhatatlan méretű autóját és Vasember minden kor technológiai szintjét meghaladó páncélját. Nem kell gyöngyfüzérrel karcolt ősi szkíta eredetű legendákban sem kutakodni, hogy észrevegyük, ezek a szimbólumok mindig is fontos részét képezték a sztoriknak. Olyan tárgyak ezek, amelyek mindig is a jót, a reményt hivatottak szolgálni, amelyek anyagai a periódusos rendszert köszönésből sem ismerik. Minek is kéne? Abba semmi tuti nem lenne. Gondoljunk csak bele egy teflonból készült pajzsra. Vigyázz, ellenség, ha nem fakanállal támadsz, megmérgezlek!

Forrás: http://marvel.com/captainamerica

Valami hasonló bűvölet építhető fel a mi régi vágású, erkölcstelenséget nem, hibernációt annál inkább ismerő Amerika kapitányunk pajzsa köré. Szakavatott szemeknek feltűnhet az ereklye geometriáján némi változás a képregény és a film között. Hősünk első két pajzsa az amerikai címert ábrázolva, háromszögre hajazott, míg a filmben már a Roosevelt elnöktől kapott kör alakút láthatjuk. Az elsőt elajándékozta, a másikat meg biztos elpasszolta az e-Bayen, de mi lehet az a legyőzhetetlen fémötvözet? Ismerős az X-Men című film Farkasának, illetve elnézést, Rozsomák csontozatának anyaga? Nyertesünk tehát az adamantium nevezetű fémötvözet.

Forrás: http://marvel.com/captainamerica

A pajzs megalkotója, Dr. Myron McLain célja az volt, hogy az amerikai hadsereg számára sérthetetlen páncélzatot fejlesszen ki, amin még a szélvédőn megtapadó muslicák sem maradnak meg. McLain kezdeti kísérleteiben egy földönkívüli fém, a vibránium és egy kezdeti stádiumban lévő acélötvözet, a titán kombinálásával próbálkozott. Létrejött tehát a proto-adamantium, mint az adamantium nem végleges változata, de mi lenne velünk furmányos csavar nélkül? Szórakozott professzorunk, mint minden átlagos veszélyes kémiai vegyületekkel foglalkozó tudós, a kísérlet folyamán elaludt és egy rejtélyes katalizátor beindította a reakciót.

Megszületett tehát a világ védelmező pajzsa, amely egyszeri és megismételhetetlen. Ellenáll a hőmérsékletváltozástól az elektromágneses sugárzásig mindennek. Azt mondtam volna, hogy mindennek? Elnézést, egy minden benzinkútnál kapható molekulabontónak mégsem!

Forrás: http://marvel.com/captainamerica

A mozifilmben a pajzsot ugyan Howard Stark találja fel, de fogadjuk el az adaptációs változtatásokat. Eszközünk 79 cm átmérőjű és durván 5,5 kiló. Minimális légellenállása lehetővé teszi, de azért mégsem dobálóznék végig vele egy teljes háborút. Elképesztő tompító ereje azt is megengedi, hogy Steve Roogers, akarom mondani Amerika kapitány repülőgépekből ugráljon ki ernyő nélkül. Ezt az ergonomikus kialakítást még a tévéshopban is megirigyelnék.

Az első Amerika kapitány és a Bosszúállók után most itt a második rész, a "Tél katonája" címmel. Ezért a kivételes szimbólumért már érdemes megnézni.

A szerző, Dr. Oli az szjger.hu sztárprofesszora, akinek videóit itt nézheted meg!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.