Bartókkal és sárga pillangókkal búcsúztak el Márqueztől

Forrás: MTI/EPA/EFE/Mexikói elnökség/Daniel Aguilar -
gyászszertartás Száz év magány Bartók Béla pmsza lepke sárga rózsa Gabriel García Márquez Nobel-díj búcsúztatás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kedvenc sárga virágaival és főműve, a Száz év magány jellegzetes motívumával, sárga lepkékkel búcsúztatták tisztelői a Nobel-díjas kolumbiai írót a mexikóvárosi kultúrpalotában tartott hétfői gyászszertartáson.

A csütörtökön, 87 évesen elhunyt írót még aznap elhamvasztották. Gyászszertartását pedig hétfőn rendezték, amelyen a kolumbiai és a mexikói kormány tagjai, élükön az elnökökkel, álltak díszőrséget sárga rózsákkal díszített urnája mellett. Ravatalánál ezrek rótták le kegyeletüket. Sokan vittek magukkal sárga virágot, amely Márquez hite szerint védelmet nyújt a balsorstól.

Forrás: MTI/EPA/EFE/Mexikói elnökség/Daniel Aguilar

Többen sárga papírpillangókat röptettek, ugyancsak utalásként leghíresebb regényére, a Száz év magányra, amelynek főhősét mindenhová sárga lepkék raja követi. A több mint négy órán át tartó szertartás során a ravatalnál egy kvartett adott elő García Márquez kedvenc klasszikusainak, köztük Bartók Béla műveiből. A komolyzenei aláfestést időről időre egy trió szakította meg a vallenato nevű, az író szülőföldjéről, Kolumbia karibi partvidékéről eredő, Latin-Amerika szerte népszerű zenével, ugyancsak az író kedvenc műfajával. Egy mikrofonnál felváltva olvastak fel részleteket a gyászolók a Száz év magányból.

Forrás: NOTIMEX/Guillermo Granados

Kedden a bogotai katedrálisban tartanak gyászszertartást, ugyancsak az ország elnökének részvételével, szerdán pedig, a könyv és a szerzői jogok világnapján több mint ezer kolumbiai közkönyvtárban, iskolában, illetve parkban tartanak felolvasást az Ezredes úrnak nincs, aki írjon című Márquez-regényből a kormány kezdeményezésére – tudósít az MTI.

Elhamvasztották García Márquez holttestéthttp://www.life.hu/kult/20140419-garcia-marquez-halala-elhamvasztottak-az-iro-holttestet.htmlElhamvasztották a csütörtökön elhunyt Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Márquez holttestét - közölte helyi idő szerint még pénteken Kolumbia mexikóvárosi nagykövete.Kult--Kedvek Richárd: "Remek mestereim voltak"http://www.life.hu/kult/20140416-kedvek-richard-a-tv2-n-futo-joban-rosszban-bezeredi-doktora-is-a-pesti-magyar-sziniakademian.htmlA Jóban Rosszban sorozat Bezerédi doktora két színészdiplomával is büszkélkedhet. A sármos színész a Life.hu-nak mesélt a tanulóéveiről. Kult--Meghalt Gabriel García Márquezhttp://www.life.hu/news/20140418-mexikovarosban-87-eves-koraban-meghalt-gabriel-garcia-marquez.htmlMexikóvárosban, 87 éves korában elhunyt Gabriel García Márquez, Nobel-díjas kolumbiai író - tájékoztat az Origo.News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.