Kedvenc sárga virágaival és főműve, a Száz év magány jellegzetes motívumával, sárga lepkékkel búcsúztatták tisztelői a Nobel-díjas kolumbiai írót a mexikóvárosi kultúrpalotában tartott hétfői gyászszertartáson.

A csütörtökön, 87 évesen elhunyt írót még aznap elhamvasztották. Gyászszertartását pedig hétfőn rendezték, amelyen a kolumbiai és a mexikói kormány tagjai, élükön az elnökökkel, álltak díszőrséget sárga rózsákkal díszített urnája mellett. Ravatalánál ezrek rótták le kegyeletüket. Sokan vittek magukkal sárga virágot, amely Márquez hite szerint védelmet nyújt a balsorstól.

Forrás: MTI/EPA/EFE/Mexikói elnökség/Daniel Aguilar

Többen sárga papírpillangókat röptettek, ugyancsak utalásként leghíresebb regényére, a Száz év magányra, amelynek főhősét mindenhová sárga lepkék raja követi. A több mint négy órán át tartó szertartás során a ravatalnál egy kvartett adott elő García Márquez kedvenc klasszikusainak, köztük Bartók Béla műveiből. A komolyzenei aláfestést időről időre egy trió szakította meg a vallenato nevű, az író szülőföldjéről, Kolumbia karibi partvidékéről eredő, Latin-Amerika szerte népszerű zenével, ugyancsak az író kedvenc műfajával. Egy mikrofonnál felváltva olvastak fel részleteket a gyászolók a Száz év magányból.

Forrás: NOTIMEX/Guillermo Granados

Kedden a bogotai katedrálisban tartanak gyászszertartást, ugyancsak az ország elnökének részvételével, szerdán pedig, a könyv és a szerzői jogok világnapján több mint ezer kolumbiai közkönyvtárban, iskolában, illetve parkban tartanak felolvasást az Ezredes úrnak nincs, aki írjon című Márquez-regényből a kormány kezdeményezésére – tudósít az MTI.