H. R. Giger svájci művészt, aki 1980-ban Oscar-díjat kapott A nyolcadik utas: a Halál földönkívüli lényeinek megalkotásáért, baleset érte. Megbotlott és leesett a lépcsőről, belehalt a sérüléseibe. 73 éves volt.

A sci-fi kultikus figurája, a svájci Hans Rudolf Giger 1940-ben született. Sajátos világa semmi egyébbel nem összetéveszthető. 1977-ben jelent meg első nagyobb gyűjteménye Necronomicon címmel. Ebben az időszakban kezdett el dolgozni Alejandro Jodorowsky gigantikus Dűne-projektjén, többek között "Harkonnen-széket", illetve egyéb bútorokat és díszleteket tervezett hozzá.  

A svájci művész még 1995-ben zürichi otthonábanForrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Martin Rütschi

Tervei lenyűgözték a Dűnében is dolgozó Dan O'Bannont, az Alien későbbi szerzőjét, aki egyszerre találta gyönyörűnek és rémisztőnek Giger képeit, és beajánlotta Ridley Scottnak. Így született meg az a lény és világ, amelyet ma az Alienhez kapcsolunk, és amelyet Giger talált ki. Bár munkásságának csak kis szelete kapcsolódik az Alienhez, kétségkívül a földönkívüli lény tette szinte popsztárrá.

Az Alien-sorozaton kívül több más filmnek is tervezett lényeket, többek között a Poltergeist II-nek, a Lénynek, illetve a német trashképregény alapján készült Killer Condom gyilkos fogazattal rendelkező óvszerét is ő készítette, illetve a Batman Forever számára is tervezett egy batmobilt, de azt végül nem használták – tudósít a kunszt.postr.hu, ahol további érdekességeket olvashattok a művészről.